iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

İpe unu en iyi hangi ülke serer?

28 Mayıs 2013 07:51 tsi
İpe unu en iyi hangi ülke serer? Siz yavaşlarsanız bir yatarız: "Kırık sandalye" planı... iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Başbakan Tayyip Erdoğan, Suriye sorununun çözümü için Cenevre sürecinin diriltilmesi gündeme geldiğinde, “ipe un sermek gibi” demişti. Bu atasözünün tercümesi,  ilgili tüm ülkelerin Şam rejiminin ıslahı için kıllarını kıpırdatmak istemedikleri olarak yapılabilir.

Esad yönetiminin hayatının uzaması, sadece Suriye halkının çektiği acıları değil, aynı zamanda tüm bölgenin huzurunu ve dengesini bozacak sancılı bir dönem anlamına geliyor.

Ek olarak, Ankara Esad’ın gitmesine kuvvetlice angaje olduğundan, gayr-ı demokratik Şam liderliğinin ayakta kaldığı her gün, Türkiye’nin politik yaşamına da yük bindiriyor.

Tüm bunlara rağmen ilgili ülkeler ve iki süper güç Rusya ve ABD, bilindiği gibi Cenevre-II’yi sürüklemek üzere anlaşmışmış durumdalar ve görünen o ki bu aynı zamanda “sürünen” bir süreç de olabilir.

İşte “ipe unun serildiği yer” de burası olduğundan, konu uzadıkça uzayacağından yakınan Türkiye ne yapabilir?

Cenevre-II başarılı olursa (!) zaten mesele yok. Esad gidecek demektir. Peki başarısız olursa? Bu durumda Esad’ın gitmesi için “yapılması gereken”ler yeniden gündeme gelebilecek.

Bu durumda, “Ankara ne yapmalı” sorusu, pek akla gelmeyen bir boyut kazanabilir ve Türkiye de “ipe un sermeye”, elbette aksatma değil ama “gönülsüz” davranma hakkını kullanma ihtimalini masaya yatırabilir.

Ankara’nın gönülsüzlüğü iki önemli olasılık yaratabilir ki bunların ikisi de kritik; 1) ABD ve müttefikleri Cenevre’deki ortaklarına dönerek, “elimizden geleni yaptık ve sizin önerdiğiniz yolları tükettik. Şimdi bizin yöntemlerimizin zamanı” diyebilir.

Bu ihtimali Ankara tercin eder gibi görünse de İran ve Rusya’nın tutumu önemli olacaktır ama bugünkü gibi olmayabilir. Yine de direnilirse bölge için çok ciddi riskler ortaya çıkabilir.

2) Cenevre-II süreci yine başarısız olur ama ne ABD ne de Türkiye’nin diğer müttefikleri yerinden kıpırdamaz! Bu durumda, Ankara önemli bir sorunla baş başa kalır. Suriye’de artık sadece Esad yoktur, Tahran ve Moskova da vardır. Üstelik Maliki’ye de arkalayarak. Bu hayli sıkıntılı bir yeni dönem başlatır.

Görüldüğü gibi biri diğerine göre daha ehven görünse de, ciddi riskler söz konusu olabilecek Cenevre-II’nin başarısızlığı halinde.

Peki ya Cenevre-II başarılı olursa?. O zaman Suriye’de kim oturacak?

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,266 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,717 µs