En Sıcak Konular

Rusya ve Azerbaycan arasında ‘O’ puan krizi

21 Mayıs 2013 16:51 tsi
Eurovizyon şarkı yarışması finallerinde Azerbaycan'ın Rusya'ya sıfır puan vermesi siyasetçilerin de gündemine girdi.



Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya'ya neden 'sıfır puan' verildiği ile ilgili soruşturma başlatılmasını isterken, Moskova'ya ziyaret gerçekleştiren Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memedyarov ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un gündeminde de Bakü'den gelen 'sıfır puan' vardı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Memedyarov'la düzenlediği ortak basın toplantısında Rus sanatçının 10 puanın çalınmasından memnun olmadıklarını söyledi. Azeri meslektaşı ile anlaştıklarını kaydeden Lavrov, "Biz Memedyarov'la Azerbaycan'ın yayıncı kuruluşunun yapılan yanlışlıkla ilgili hukuki süreci başlatması ve olayı ortaya çıkarmasını bekliyoruz. Biz bu öfke verici eylemin cevapsız kalmaması konusunda ortak eylem konusunda mutabık kaldık." dedi.


Memedyarov da yaptığı değerlendirmede, üç ayrı telefon operatöründen alınan verilerde Rusya'ya ikinci sırada oy verildiğini belirtti. Memedyarov, söz konusu yayıncı kuruluş ile yaşanan süreç hakkında geniş çaplı soruşturma yapılacağı sözü verdi.

Yayıncı kuruluşun temsilcisi Cemil Guliyev yaptığı değerlendirmede, Azerbaycan'dan gelen telefon oylamasında Rus temsilci Dina Garipova ikinci sırada olduğunu, 10 puan verildiğini söyledi. Guliyev, "Azerbaycan, Rusya'ya en büyük puanı verdi. Final oylamasında bir puanın bile sayılmaması ciddi şaşkınlığa neden oldu. Bunu araştıracağız." bilgisini verdi.

Rusya'nın Azerbaycan adına yarışmaya katılan Farid Mammadov'a en yüksek 12 tam puan vermesine karşılık, Azerbaycan'ın Rus temsilci Dina Garipova'ya sıfır puan vermesi ihmal tartışmalarını gündeme getirdi.

Azeri yetkililer, telefon oylamalarında ve Azeri jürisinde Rusya'nın şarkısına büyük destek verildiğini, devlet yayın kurumunun oylamada ihmali ya da ihlali olabileceğini belirtiyor.

Azeri şarkıcı Mammadov Eurovizyon'da ikinci olurken, Rus sanatçı Garipova beşinci olabildi.

Azerbaycan'ın Moskova Büyükelçisi Polat Bülbüloğlu da yaptığı açıklamada, "Bir müzisyen olarak Azerbaycan'ın Rusya'ya 1 puan bile vermemesi beni çok şaşırttı. Rusya'yı temsil eden şarkıcı gerçekten başarılı bir performans ortaya koydu. Azerbaycan'da birçok insan da bu duruma tepkili. Cumhurbaşkanı Aliyev de konu ile ilgili araştırma yapmamı istedi. Edindiğim bilgiye göre Azerbaycan'da çok sayıda insan Rusya'ya oy verdi. Bu oylamaya göre Rusya'nın Azerbaycan'dan 10 puan alması gerekiyordu." ifadelerini kullandı.

LAVROV: YUKARI KARABAĞ'DA STATÜKO KABUL EDİLEMEZ

Lavrov ve Azeri meslektaşı Memedyarov, Azerbaycan'da 16 Ekim 2013'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Yukarı Karabağ krizinin çözümü ile ilgili sürecin hızlanmasını beklediklerini söyledi.

Ermenistan'da seçimlerin tamamlandığını, Azerbaycan'da da yıl sonunda tamamlanacağını hatırlatan Azeri bakan, "Yukarı Karabağ'da çözüm için çabalarımızı iki ya da üç kat artıracağız. Kompleks sorunda ilerleme bekliyoruz." dedi.

Lavrov da değerlendirmesinde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı bünyesinde Yukarı Karabağ'da barış için çalışan Minsk Grubu olarak Yukarı Karabağ sorununun çözümüne desteklerini sürdüreceklerini belirtti. Lavrov, "Biz üç aracıdan (Rusya, ABD, Fransa) biriyiz. Karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüm bulunması için taraflara katkı sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yukarı Karabağ'da mevcut durumun kabul edilemez olduğuna değinen Lavrov, "Rusya açısından statüko kabul edilemez. Bu ülkeler komşularımız. Kafkaslarda barış ve istikrar Rusya'nın dış politika önceliklerinden. Statükodan kastım, Azeri bölgesinin iadesi ile ilgili çözümün olmaması ve Ermenistan'ın ekonomik blokaj altında olması." ifadelerini kullandı.

ERMENİSTAN'IN ÇEKİLME TAKVİMİ AÇIKLAMASI ÇÖZÜMÜ BAŞLATIR

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Memadyarov, Ermenistan'ın işgal altındaki Azeri topraklarından çekilme takvimi açıklamasının ikili ilişkilerde tarihi bir dönüm noktası oluşturabileceğini söyledi. Azeri Bakan, "En büyük baş ağrısı Azeri topraklarında bulunan Ermeni güçleri. Bu tüm problemlerin kökü. Daha önce de ifade ettiğimi gibi, Ermeni güçlerin çekilmesi ile ilgili net bir takvimin açıklanması tartıştığımız tüm konularla ilgili çözüme yönelik temel bir katkı sağlar." açıklamasında bulundu.

(CİHAN)

Bu haber 1,430 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,021 µs