iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

CIA’i müfettiş Clouseau mu eğitiyor?

21 Mayıs 2013 00:01 tsi
CIA’i müfettiş Clouseau mu eğitiyor? Rusya’da bir CIA ajanı yakalandı!. Üzerinde bugüne kadar görülmedik casusluk ekipmanları çıktı! Şimdi tüm dünya bu donanımları konuşuyor! Dikkat: Bu bir Austin Powers haberidir!.. iyibilgi Ankara

Artık cümle “alemin” duyduğu gibi, Rusya, bir Amerikan (CIA) ajanını suçüstü yakaladı ve diplomatik kimliği nedeniyle hapsedemediği için “persona non grata”, yani “istenmeyen adam” ilan ederek ülkeden kovdu.

Hatta bu süreci devam ettirerek ve hiç rastlanmadık biçimde CIA’in Moskova şefini de afişe etti. Bu elbette politik bir skandal ve iki ülke arasındaki ilişkiler bu türden gafları örtmeye ve karşılıklı duyguları kontrol etmeye mukavimse de, sonuçları da olacak.

Ancak bu yakalanış hikâyesinde ilgi çekici bazı garip noktalar mevcut. Bunların başında da suçüstü yapılan kılık değiştirmiş ajan Ryan Fogle geliyor. CIA ajanı yalanlandığında haliyle “casusluk ekipmanları” da ele geçti!

Bu casusluk kitinin dökümü şöyleydi; peruklar, güneş gözlükleri, pusula, harita ve yoldan çıkarmaya çalıştığı Rus ajana yönelik “çalışma şart ve koşullarını sunduğu yazılı bir teklif”!

James Bond kültürüne uzun zamandır vakıf olan ve her gün gazetelerde, internet sitelerinde dudak uçurtan “casusluk alet-edavatlarını” bilen günümüz kuşağı açısından bu ekipman doğrusu hayli şaşırtıcı!

Başbakan Erdoğan’ın daha iki gün önce “Google Glass”ı denediği bir dünyada pusula ve peruk!?. Dahası modern casusluk araçları dünyanın birçok ülkesinde aleni ve hatta hukuki olarak satılıyor, internet üzerinden de sipariş edilebiliyor.

O halde CIA gibi bir kuruluşun hem de tarihi ve efsanevi rakibi Rus istihbaratı karşısındaki düştüğü bu “mütevazı” durum nasıl izah edilebilir?

Bir teoriye göre-ki çok taraftarı yok-kılık değiştirme için kullanılan bu ekipmanlar gerçekten de iş görüyor, fark edilmiyor ve tabii beklenti yüksek olduğundan algıdan kaçıyor! 

 

Bilindiği gibi ajan Fogle, tam da Boston saldırısı sürecinde Kuzey Kafkasya üzerine uzman bir Rus terörle mücadele yetkilisini devşirmeye çalışırken yakalandı. 100 bin dolar ve bir yıl boyunca 1 milyon dolara ödemeyi taahhüt eden bir mektupla beraber.

Ajan aynı zamanda ABD’nin Moskova büyükelçiliğinde orta düzey bir diplomat olduğundan sınır dışı edildi ama şimdi hem casuslum ekipmanı hem de yaptığı işin “soğuk savaş” kalitesinin çok altında oluşu, bir “kurgu” şüphesi yaratmış durumda.

Foreign Policy Dergisi, casus Fogle’ı bir Austin Powers tiplemesine benzetti ama gerçek şu ki, bu kimlik değiştirme biçimiyle o daha çok Müfettiş Clouseau’ya benziyor!

Tabii şunu da unutmamak lazım; Müfettiş tüm beceriksizliğine rağmen filmin sonunda hep kötüleri cezalandırır.

www.iyibilgi.com



Bu haber 4,411 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,234 µs