En Sıcak Konular

Erdoğan'dan Güvenlik Kurulu çıkışı

19 Mayıs 2013 20:46 tsi
Erdoğan'dan Güvenlik Kurulu çıkışı "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kesinlikle reforme edilmesi lazımdır."

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mevcut uluslararası sistemin adil olmadığını belirterek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) adalet dağıtmadığını ve bunun örneğinin Suriye'de görüldüğünü söyledi. Erdoğan, "BMGK'nın kesinlikle reforme edilmesi lazımdır." dedi.

Başbakan Erdoğan, ABD ziyareti çerçevesinde San Francisco'da yaşayan Türkler ve Amerikan İslam toplumu temsilcileriyle bir araya geldi.

Erdoğan, toplantıda yaptığı konuşmada, BMGK'nın yapısına ve reform gerekliliğine bir daha değinerek, her fırsatta dile getirdiğini ifade etti. Erdoğan, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi gibi yapıların reforme edilmesi gerektiğini söylüyorum. Zira Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi adalet dağıtmıyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kesinlikle reforme edilmesi lazımdır. Zira şu anda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki beş tane daimi üyenin her birinin iki dudağının arasındadır insanlığın kaderi. Onlar ne derse odur, onlar bir şeye hayır diyorsa mesele bitmiştir. Böyle bir adalet dağıtılması mümkün değil, olamaz. Olması gereken nedir? 15 üyeli mi olacak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi. Bunların 15'i de daimi üye olmalıdır. Bir kısmı geçici üye bir kısmı daimi üye olmaz. Bu, dönerli bir şekilde sürekli değişmelidir. İki yılda bir değişebilir, yılda bir değişebilir. Değişirken de burada her kıtanın temsilcisi olmadır, her inancın burada mensupları olmalıdır." dedi.

Erdoğan şöyle devam etti: "Bu beş tane daimi üyenin içerisinde her kıtanın temsilcisi var mı? Yok. Her dinin mensubu var mı? Yok. Öyleyse buradan adalet çıkmaz. Bu her yerde konuşuluyor, tartışılıyor. Sizler de şu anda ABD'de yaşayan sivil toplum örgütleri olarak bu konuda, bana göre, panellerle, sempozyumlarla bu işin fikri alt yapısını oluşturmanız lazım. Bu, bizim için birer görevdir. Bu, geçmişte savaş şartları içerisinde bu şekilde hazırlanmış olabilir ama bugün de aynı şekilde devam edecektir anlamına gelmez."

Erdoğan, mevcut düzen sonucu Suriye'deki duruma müdahale edilemediğini belirterek, "İşte şu anda Suriye'de iki ülkenin dudakları arasındadır ve Suriye'ye müdahale edilemiyor. Düşünebiliyor musunuz, 100 bine yakın insan şu ana kadar öldürülmüş vaziyette. 283 füze atılmış durumdadır oradaki insanlara. Devamlı uçaklarla bombardıman yapılıyor, tanklarla, toplarla insanların üzerine gidiliyor. Sadece benim ülkemde şu anda 300 bin mülteci var." değerlendirmesinde bulundu." ifadelerini kullandı.

(CİHAN)

Bu haber 798 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,310 µs