En Sıcak Konular

''2014’te 3 sandık olabilir''

19 Mayıs 2013 11:17 tsi
''2014’te 3 sandık olabilir'' Başbakan Erdoğan, gündeme ilişkin bir çok konuda önemli açıklamalar yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD seyahatinde kendisine eşlik eden gazete genel yayın yönetmenlerinin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.
 
Başbakan, dış siyasetten iç politikaya, ekonomiden yeni anayasa çalışmalarına varıncaya kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.
 
ABD Başkanı Obama'yla bölgesel konuları, Türkiye-ABD arasındaki ekonomik ilişkileri değerlendirme imkanı bulduklarını anlattı.
 
Konuların heyetler arası yapılan ve 2,5 saat süren görüşmelerde ‘derinlemesine' ele alındığını anlattı.
 
Yöneltilen sorular ve Erdoğan'ın cevapları şöyle:
 
SURİYE KONUSUNDA SOMUT GELİŞMELER OLDU MU?
 
En somut yanı ‘Esed'siz Suriye.' Cenevre sonrası bir adım atılacaksa Esed'siz bir süreç olacak. Muhalefetin güçlendirilmesi konusunda da herhangi bir sıkıntı yok. Şu ana kadar Suriye, kendi halkına karşı 283 füze kullandı. Bunlar noktasal atışlardır. Karada güçleri yok. Tank, top atışı ve füzeyle güçlerini gösteriyorlar. ‘Sarin' denilen kimyasal silah kullandıklarının da tespiti var. Tüm bunların uluslararası kamuoyuna duyurulması ve Esed'in ‘yalnızlaştırılması' söz konusu olacak. Rusya madem ‘Esed'in avukatı değilim.' diyor. Daha ne kadar yanında duracak görmek lazım. Göreceğiz... Bu seyahatin ardından Rusya başta olmak üzere Suudi Arabistan vs. bölgesel seyahatler planlıyorum.
 
OBAMA YÖNETİMİNİN BİR AY ÖNCESİNE GÖRE FARKLI BİR YERDE DURDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?
 
Daha kararlı gördüm. Ama askeri bir adım konusunda onlar da düşünmüyorlar. Cenevre sürecinde beklediğimiz neticeyi alabilirsek o zaman çok daha farklı kararların alınması mümkün olur.
 
ASKERÎ OPERASYON İHTİMALİ VAR MI HALEN?
 
Süreç içerisinde yazılı ve görsel medyamız dahi Beşşar'a karşı durmadılar. Bu ülkenin Başbakan'ına ‘katil' yakıştırması yapan anamuhalefet liderine karşı medya daha fazla yayın yapmalıydı. Biz olmasaydık, bu katliamlar olmayacak mıydı? Suriye muhalefeti milli egemenlik mücadelesi veriyor. Biz elimizden gelen lojistik desteği veriyoruz, vereceğiz. Demokrasinin zaferi olacaktır. Ama aşırı uçlara da müsaade etmeyiz.
 
KUZEY IRAK'TAN PETROL SEVKİYATI KONUSUNDA BİR GELİŞME VAR MI?
 
Kuzey Irak'taki varlığımızdan rahatsızlık söz konusu değil. Petrolün sevkiyatı konusunda bir anlaşmazlık vardı. ‘Irak anayasasının Kürtlere tanıdığı yüzde 17 yasal paylarını ödeyeceğiz.' dedik. Bu sözleşmenin bir özelliği daha var. TPAO, Exxon Mobil ile bir anlaşma imzaladı. Yerel yönetimlerle de tabii olarak imzalanır. Aldığımız kararların arkasında olmaya devam edeceğiz.
 
ÇÖZÜM SÜRECİ GÜNDEME GELDİ Mİ?
 
Takdir ettiklerini ve dikkatlice izlediklerini ve ancak AK Parti'nin gerçekleştirebileceğini söylediler. Hemen hemen ayrı düştüğümüz bir konu olmadı.
 
CENEVRE KONFERANSI'NA İLİŞKİN BEKLENTİNİZ NEDİR? SEÇİM YAPILMASI VS. ÖNERİLİYORDU...
 
Bu biraz mümkün değil. Şam ve Humus'un belirli bölgelerinde sadece Esed etkin. Nasıl bir seçim olacak? Esed Saray'da mı yapacak? Lazkiye'de etkinlik kurmak istiyorlar. Orada da Beyat Türkmenleri söz konusu... Banyas katliamı da onlara gözdağı vermek içindi...
 
SURİYE'YE MÜDAHALE İÇİN ULUSLARARASI KOALİSYON LEHİMİZE Mİ?

 
İyi niyetli adımlarımız karşılık bulmadı. Durum Irak'tan çok farklı. Akraba bağlılıkları fazla ve tarihi birlikteliklerimiz de söz konusu. İkinci Cenevre sonuç alırsa iyi olur.
 
GAZZE İÇİN ABD DIŞİŞLERİ BAKANI KERRY, “ERDOĞAN GAZZE ZİYARETİNİ ERTELESE İYİ OLUR.” ŞEKLİNDE BİR AÇIKLAMA YAPMIŞTI...
 
Evet, ama tam aksine tasvip gördü. Buradaki konuşmada barış açısından ziyarete destek verildi.
 
MAHMUD ABBAS, “BU AŞAMADA GAZZE ZİYARETİ BARIŞA HİZMET ETMEZ.” AÇIKLAMASINI YAPTI.
 
Abbas böyle bir ifade kullanmaz... Beraber gideriz demişti...
 
HAVAALANINDA FETHULLAH GÜLEN İLE GÖRÜŞME KONUSUNDA ‘GÖKTEN NE YAĞAR DA YER KABUL ETMEZ' DEMİŞTİNİZ...
 
Bülent Bey gezinin ilk gününde vekâleten Fethullah Gülen ile görüştü. İnsani bir ziyaret oldu. Geçmişe dayalı kardeşlik ve dostluk ilişkimiz var. Öteden beri bazı çevrelerin olumsuz dedikodu ve spekülasyonlarını bertaraf etmek için yapılmış bir görüşmedir. Biz görüşmek istedik, onlar da kabul gösterdiler.
 
SAYIN GÜL, YENİ ANAYASA KONUSUNDA UMUTSUZ OLDUĞUNU SÖYLEDİ. SİZ DE UMUTSUZ MUSUNUZ?
 
Açıkçası ben de umudumu yitiriyorum. Başkanlık sisteminin tartışmaya açılmasını istiyoruz. Neyi kabul ettiniz ki, bunu bu kadar tartışmaktan kaçınıyorsunuz? Başkanlık olursa hangi zihniyet tasfiye olur. Herhalde kendi zihniyetlerinin tasfiye olmasından endişe ediyorlar. Şayet sonuç alınmazsa, C planı olur. Biz kendi taslağımızı sunacağız.
 
PEKİ, AK PARTİ KENDİ TEKLİFİNİ VERİR Mİ?
 
Bizim 326 milletvekilimiz var. Meclis'te gizli oylamaya sunarız. Biliyorsunuz kapalı oylama olacak. Belki arada parti baskısına rağmen civanmertler çıkar. Olur olur, olmaz olmaz... Kıyamet kopmaz. Ama olmazsa bugünkü anayasa ile de hizmet sunarız.
 
330 OY ÇIKARSA REFERANDUMA GİDER MİSİNİZ?
 
Sayıyı bulabilirsek, referanduma gideriz. 2014'te 3 seçim gelebilir. (Yerel seçimler, cumhurbaşkanlığı ve referandum)
 
YAZ AYLARINDA MECLİS ÇALIŞACAK. REFERANDUM BU SENE OLUR MU?
 

Eğer Meclis Başkanı, “Bu iş bitti.” derse evet bu sene de yapabiliriz.
 
STATLARDA ‘DANIŞIKLI DÖVÜŞ’ VAR
 
Futbolda son günlerde şiddet olayları korkutucu hale geldi?
 
Kulüpler, federasyon ve medya birlikte çalışın... Biz de hükümet olarak üstümüze düşeni yaparız. Bir de statlardan ve üniversiteden özel güvenliği çıkartacağız. Çünkü danışıklı dövüş oluyor.
 
KREDİ NOTU ARTIŞI HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
 
Yıllardır kızıyorduk. Batmış Yunanistan’ı bile bizden üste çıkardılar. Birinin sözleşmesini bile feshettik. Not artışı inşallah fon girişlerini artıracak.. Havaalanı, Kanal İstanbul, Galataport, Haydarpaşa Port gibi...
 
GALATAPORT’A VERİLEN RAKAMI DÜŞÜK BULANLAR OLDU?
 

Bundan önceki fiyat yarısıydı, süre 49 yıldı... Burada süre 30 yıl... İstanbul Modern dâhil değil... Antrepo 4 de dâhil değil... Emsal 1 buçuk. Öncekinde 2 idi. Şu an daha yüksek yani..

trthaber


Bu haber 924 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,049 µs