En Sıcak Konular

'Savaş için Hamaney'den emir bekliyoruz'

17 Mayıs 2013 16:42 tsi
'Savaş için Hamaney'den emir bekliyoruz' Lübnan merkezli Şii Hizbullah örgütü Suriye’de muhaliflere karşı topyekün bir savaşa girmek için İran’ın dinî lideri Ali Hamaney’den emir beklediklerini duyurdu.



 İran merkezli yarı resmî haber ajansı Ehli Beyt’in haberine göre Hizbullah’ın iki numaralı ismi Şeyh Naim Kasım, Tahran’daki Uluslararası İslami Uyanış ve Din Adamları toplantısında sert açıklamalarda bulundu. “Tekfirci Selefiler” olarak adlandırdığı Suriye’deki muhaliflerin ‘kökünü kazımaya muktedir olduklarını’ öne süren Kasım, Şii dünyasının ileri karakolu olarak adlandırılan Hizbullah’ın Suriye topraklarında savaştığını da teyit etti.İran merkezli yarı resmî haber ajansı Ehli Beyt’in haberine göre Hizbullah’ın iki numaralı ismi Şeyh Kasım, Tahran’daki Uluslararası İslami Uyanış ve Din Adamları toplantısında Suriye konusunda sert açıklamalarda bulundu. Amerika ve Siyonistlerin İslam dünyasında Şii-Sünni fitnesi çıkararak İslamî direnişi kırmaya çalıştıklarını söyleyen Kasım, kendilerinin temsil ettiği ‘hak cephe’ ile ABD ve İsrail ile El Kaide gibi örgütlerin yer aldığı batıl cephenin çatışma içinde olduğunu iddia etti. Militanlarının Suriye’deki çatışmaları ile ilgili olarak ise Şeyh Kasım şunları söyledi: “El Bekaa Vadisi Lübnan’ın birkaç köy ve kasabasını da içeriyor ve buralar Suriye topraklarında yer alıyor. Lübnanlı 30 binin üzerinde yurttaşımız bu bölgede yaşıyor. Düşmanlar (tekfirci Selefiler), vatandaşlarımızı katliam ve tecavüzle tehdit etti. Acaba elimizi elimizin üzerine koyup yurttaşlarımızı savunmamamız düşünülebilir mi?” Şeyh Kasım konuşmasında, Hizbullah’la birlikte İran ve Irak’tan gelen Şii silahlı militanların Şam’daki Hz. Zeynep türbesini bizzat koruduklarını da ifade etti. Hizbullah’ın türbe ve çevresini korumak için kurduğu birlik Ebu’l Fadl Abbas Tugayı olarak biliniyor. Çatışmaların görüntüde mezhep ve kavim çatışmasını andırdığını söyleyen Şeyh Kasım, Suriye’deki krizin çözümü için İran’ın yanında yer aldıklarını vurguladı.

Varlığını güçlü bir şekilde sürdürebilmesi Beşşar Esed rejiminin ayakta kalmasına bağlı olan Hizbullah, İran ve Irak’tan gelen Şii militanlarla birlikte çatışmalarda hayatını kaybeden 80 binden fazla masum insanın öldürülmesinde baş rol oynadı. Suriye’deki direnişi kötülemek için muhalifleri Siyonizm ve Amerikan bağlantılı göstermeye çalışan Hizbullah ve İran, İsrail’in son günlerde başkent Şam’a gerçekleştirdiği saldırıların da İsrail ve muhalifler arasındaki güçlü bağlantıları ortaya koyduğunu iddia ediyor. Muhalifler ise İsrail’in bu ve benzeri saldırılarla Esed rejiminin elindeki güçlü silahların muhaliflerin eline geçmesini engellemeye çalıştığını belirtiyor.

Daha önce Esed güçlerinin yanında savaştıklarını açıkça belirtmeyen Hizbullah bunu son günlerde ayan beyan dile getiriyor. Son olarak örgütün lideri Hasan Nasrallah, Esed rejiminin çökmesine izin vermeyeceklerini duyurmuştu. Bölge uzmanları, Hizbullah ve İran’ın İsrail ile gizlice anlaşarak Suriye’yi parçalamasından endişe ediyor. Parçalanmış bir Suriye’nin hem Hizbullah ve hem de İsrail için büyük bir avantaj sağlayacağı belirtiliyor.  

Bu haber 1,512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,615 µs