En Sıcak Konular

Gül'den Balkanlar için NATO ve AB vurgusu

15 Mayıs 2013 15:24 tsi
"Çok büyük bir şemsiye olan NATO ve AB şemsiyeleri altında Balkan ülkelerinin bir araya gelmeleri istikrar ve güvenliği çok daha iyi sağlayacaktır."

Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan Üçlü Balkan Zirvesi'nin üçüncüsünün ardından liderler ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, zirvenin olumlu bir atmosfer içinde geçtiğini söyleyerek, "İklim değişmektedir, atmosfer değişmektedir. Herkesin beklentisi gelecekte her şeyin çok daha iyi yönde gideceği şeklindedir." dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, basın toplantısına Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Nebojsa Radmanoviç, Konsey üyeleri Zeljko Komsiç ve Bakir İzzetbegoviç ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç ile birlikte çıktı. Konuşmasının başında liderlere teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, yaklaşık 2 saat süren toplantıda, fikirlerin karşılıklı, samimi ve açık görüşlü şekilde paylaşıldığını söyledi.

Zirve öncesinde yaşanan bazı gelişmelerin bu toplantının verimli olmasına çok katkısı olduğunu ifade eden Gül, ilk toplantıda (2010 İstanbul Zirvesi) alınan kararların adım adım gerçekleştiğini aktardı. Gül, bu süreçte Belgrad ve Saraybosna arasında büyükelçiler teatisinde bulunulduğunu, son olarak Radmanoviç'in başkanlığındaki heyetin Belgrad'a tarihi ziyaret yaptığını, Nikoliç'in yapıcı ve cesur açıklamalarının olumlu havayı pekiştirdiğinin altını çizdi; süreç içerisinde Sırbistan'ın AB üyeliğiyle ilgili ilk adımların atıldığını kaydetti.

"MUTLU EDEN GELİŞMELER"

Gül, bütün bu gelişmelerin kendilerini mutlu eden gelişmeler olduğunu ve böyle bir atmosfer içinde bir araya gelindiğini ifade ederek, görüşmelerde beklentilerin konuşulduğunu, özellikle ekonomik işbirliğinin öneminden bahsedildiğini aktardı. Ticaret ve ekonomi bakanlarının dün ortak çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Gül, "Bütün bunlar Balkanlar'ın bir parçası olan bu üç ülke arasındaki işbirliğini, dayanışmayı çok daha güçlü hale getirirken, Balkanlar'daki istikrar ve güvenliğe de çok büyük katkı sağlamaktadır. Hepimizin görüşü şudur ki; çok büyük bir şemsiye olan NATO ve AB şemsiyeleri altında Balkan ülkelerinin bir araya gelmeleri istikrar ve güvenliği çok daha iyi sağlayacaktır. Ayrıca var olan çeşitli problemlerin çözümünü de çok kolaylaştıracağı kanaatindeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Her ülkenin kendi içinde yapması gereken reformları, atması gereken adımları kendi aralarında görüştüklerine ve gözden geçirdiklerine değinen Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti: "Burada da gördüğünüz gibi iklim değişmektedir, atmosfer değişmektedir. Herkesin ve hepimizin beklentisi gelecekte her şeyin çok daha iyi yönde gideceği şeklindedir. Çünkü tarihi adımlar atılmıştır. Tarihi demeçler verilmiştir. Geçen kısa süre içerisinde, çok önemli ilk defa yapılan ziyaretler söz konusudur. Belgrad ve Saraybosna arasında bir araya gelinmiştir. Bütün bunlar daha önceki toplantılarda oturup konuştuğumuz ve kararlaştırdığımız hususlardı. Bundan sonra da bugün hep konuştuğumuz hususların gerçekleşeceğine inanıyoruz."

Bölgede 'siyasi istikrarın, güvenliğin, reformlarla ilgili adımların atılması' bilincine herkesin vardığını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, "Bu, eminim ki yatırımcılara ve iş dünyasına en büyük işaret olması gerekir. Artık iş dünyası da yatırımcılar da gerek Sırbistan gerek Bosna Hersek bu bölgeye çok daha cesur bir şekilde gidebilirler. Geleceğe güvenerek yatırımlarını yapabilirler." diye ekledi.

"SOMUT SONUÇLAR BEKLİYORUM"

Ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Gül, sürecin dördüncü toplantısına kadar hangi somut sonuçların beklendiğinin sorulması üzerine en önemli konunun güvenin sağlanması olduğunu vurguladı. Ülkeler arasında siyasi farklılıklar olduğunu kaydeden Gül, "Önce bunların bir araya gelerek giderilmesi, karşılıklı güvenin sağlanması gerekiyordu. Bu süreç içerisinde şimdiye kadar yaptığımız aslında en önemli şey budur. Burada çok somut adımlar atılmıştır. İlk ve ikinci toplantıda aldığımız kararların bugün gerçekleştiğini görüyoruz." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Adım adım, sabırla belki yavaş oldu, ama zaten problemlerin çözümü bir gecede halloluyor olsaydı bu kadar sıkıntılar yaşanmazdı. Ama önemli olan ileriye doğru mesafe almak ve gitmek. Bugün geldiğimiz noktada güven tesis edilmiş oldu ve ortada büyük bir siyasi irade var bu işbirliğini daha da geliştirmekle ilgili. Farklılıklar şüphesiz ki hala olabilir, ama bunları kendi içimizde büyük bir olgunlukla konuşabilme cesaretini buluyoruz ve bunları nasıl aşarız diye konuşuyoruz. Şimdi süreç daha kurumsal bir hale geliyor. Özellikle ekonomik alanda önemli atılımların yapılması... Şimdiye kadar hepimiz çok uğraştık ekonomide ciddi, somut gelişmeler olsun diye, ama siyasi güven verilemeyince tabii ki bu, istediğimiz kadar gerçekleşmedi. Bundan sonra önümüzdeki toplantıya kadar inanıyorum ki önemli bazı projelerde adımlar atılacaktır, bunlar da zaten siyasi süreci de hızlandıracak ve birbirine olumlu etki yapacaktır." ifadelerini kullandı.

Kendisine Reyhanlı saldırısına ilişkin bir soru yöneltilen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yarın Hatay'a gideceğini hatırlatarak, "Bunu yarın konuşalım" cevabını verdi.

(CİHAN)

Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,089 µs