En Sıcak Konular

Babacan: AB dışındaki pazarlara önem vermeliyiz

15 Mayıs 2013 14:13 tsi
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin AB'ye olduğu kadar Orta Doğu ve Afrika'ya mal satar duruma geldiğini belirterek, "AB dışındaki pazarlara çok önem vermemiz gerekiyor" dedi.

CNR EXPO'da düzenlenen "EVTEKS-İstanbul Ev Tekstili Fuarı" açılışında konuşan Babacan, tekstilin dede ve baba mesleği olduğunu belirterek, fuarda kendini evinde gibi hissettiğini söyledi.

         Babacan, ilk tekstil fuarının 69 katılımcı ile gerçekleştiğini anımsatarak, açılışını yaptığı "EVTEKS-İstanbul Ev Tekstili Fuarı"nda ise 1000 katılımcının yer aldığını bildirdi. "EVTEKS-İstanbul Ev Tekstili Fuarı"nın dünyanın ikinci büyük fuarı olduğunu ifade eden Babacan, şöyle konuştu:

         "Bu fuarlar Türkiye'nin ve ev tekstili sektörünün nereden nereye geldiğini gösteren en iyi örnekler. Bir zamanlar, 'Tekstil sektörü ölecek mi, Türkiye tekstili bırakmalı mı?' tartışması çok yaşandı bu ülkede. Ancak işini iyi yaptıktan, değişen dünyaya ve şartlara ayak uydurduktan sonra başarının nasıl devam edeceğini bütün dünyaya ispatladık."         

         -"İhracatımızın hızla artmasında fuarcılığın büyük katkısı var"-  

         Babacan, tekstil sektörünün 10 yıl öncesiyle aynı olmadığını belirterek, "Tekstil, kabuk ve teknoloji değiştirdi. Ürün olarak artık dünyada ne üretiliyorsa, en gelişmiş teknoloji ne ise o, Türkiye'de var. Artık fuarlara gittiğimizde 'Bu adamalar bunu ne güzel, nasıl yapıyor?' demiyoruz. 'Bunlar ne ki, ben daha iyisini yaparım. Daha kalitesini daha ucuza yapıp, dünyaya satarım' düşüncesiyle fuara bakıyorlar" diye konuştu.

         Tekstil sektöründe elde edilen gelişmelerin gurur verici düzeyde olduğuna vurgu yapan Babacan, fuara yurt dışından 35-40 bin civarında rekor seviyede bir katılım beklendiğini kaydetti.

         Babacan, özellikle alım heyetlerinin organize bir şekilde Türkiye'ye getirilmesinin büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

         "Bu işler 'Biz dükkan açalım da gelen gelir' şeklinde ilerlemiyor. Uğraşmak ve adam adama markaj gerekiyor. İşte bunu da öğreniyoruz. Eskiden fuarcılık denince ayrı bir sektör olarak bakılmazdı. Artık başlı başına bir sektör haline geldi. Bir çok alanda ihracatımız hızla artıyorsa bunda fuarcılığın çok büyük katkısı var."

        

         -"Dünyanın en büyük dördüncü ev tekstili ihracatçısıyız"-

        

         Babacan, Türkiye'nin dünyanın en büyük dördüncü ev tekstili ihracatçısı olduğunu belirterek, "Türkiye, ev tekstilinde dünyada yüzde 4,4'lük bir paya sahip. Buna Laleli bavul ticaretini ne kadar katabiliyoruz emin değilim. Muhtemelen yüzde 4,4'ün üzerinde bir ticaret söz konusu" diye konuştu.

         Türkiye'nin geldiği noktanın iyi olduğunu ancak, yüksek katma değerli ve markalı ürünler üretmesi gerektiğini söyledi.

         Babacan, markanın ne kadar önemli bir faktör olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

         "Eskiden reklama verilen paraya çöpe atılan para olarak bakılırdı. Ama daha sonra markalaşmanın bir yatırım olduğu gerçeğini Türkiye de öğrendi. Geçenlerde bir söz duydum; 'Marka nedir? Marka verilen sözdür. Peki iyi marka nedir? Tutulan bir sözdür' Bu söz aklıma yattı. Çünkü marka ile bir söz veriyorsunuz. Malınızın arkasında duruyorsanız işte o zaman iyi markasınız demektir. İşte bu marka ve yüksek katma değerli üretim konusunu ihmal etmememiz lazım."

        

         -"Teknolojik ürün konusuna ağırlık verilmeli" -

        

         Babacan, yüksek katma değerin teknoloji ve Ar-Ge ile olacağını vurgulayarak, "Tekstilde teknolojik ürün konusuna özellikle ağırlık vermemiz lazım. Tüketicinin hassasiyeti ve ne tür mal üretirsek daha çok talep görürüz gibi konulara daha çok kafa yormak gerekir" dedi.

         Türkiye'nin 2002'de toplam ihracatının 36 milyar dolar olduğunu hatırlatan Babacan, bu dönemde toplam ihracatın yüzde 60'ının AB'ye yapıldığını belirtti. Babacan, AB ve Gümrük Birliği'ne girmenin bir dönem tartışıldığını dile getirerek, "Bana göre Türkiye'de üretim kalitesinin yükselmesi ve bilinçli üretimin oturmasında Gümrük Birliği ve AB son derece önemli oldu. Gençlik yıllarından hatırlıyorum, iş yapma hevesi vardı ama kaliteye gelince çok büyük sorunlar vardı. İhracat Türkiye'ye kaliteyi öğretti. İyi mal, iyi ürün nosyonunu öğretti" şeklinde konuştu.

         AB'ye mal satarak, teknolojinin yenilendiğini ve kalitenin artırıldığını belirten Babacan, şunları kaydetti:

         "2008-2009 krizinden sonra AB pazarlarının eskisi gibi olmayacağını görmemiz lazım. AB pazarında bir büyüme olacağını görmüyoruz. Ancak toplam pastadan alacağımız payı artırabiliriz. Pastanın toplamı fazla büyümeyecek. Geçen yılki 152 milyar dolarlık ihracatımızda AB'nin payı yüzde 39'a düşmüştür. Orta Doğu ve Afrika'nın tümüne baktığımızda yüzde 37'ye çıkmış. Artık Türkiye AB'ye sattığı kadar Orta Doğu ve Afrika'ya mal satar duruma gelmiş bulunuyor. AB dışındaki pazarla çok önem vermemiz gerekiyor."

         (AA)


Bu haber 662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,457 µs