En Sıcak Konular

Zorunlu göçün 65'inci yıl dönümü

15 Mayıs 2013 13:31 tsi
Filistinlilerin, İsrail tarafından zorunlu göçe tabi tutulmalarının 65'inci yılında dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar İsrail'i protesto ediyor.

Filistinliler İsrail tarafından zorunlu göçe tabi tutulmalarının 65'inci yılı Batı Şeria'nın Ramallah kentinde protesto edildi.

Mülteci kamplarında yaşayan Filistinli gençler Nakba'nın (Büyük Felaket) yıldönümü münasebetiyle 65 meşale taşıyarak İsrail'e tepkilerini dile getirdi.

Binlerce Filistinlinin katıldığı gösteride, meşale taşıyan gençlerden İbrahim Cemal, "Nakba gösterilerini, vatanımız Filistin'e dönüş hakkımızı vurgulamak için düzenliyoruz" dedi.

Gösteriye katılan 60 yaşlarındaki Filistinli kadın ise gösterileri, "vatana dönüş çanlarının çalması" şeklinde nitelendirerek, "Ailelerimizi dönüş hakkından feragat ettirecek hiç bir gerekçe söz konusu olamaz" diye konuştu.

Gösterinin organizatörlerinden Naci Kemal, vatana dönüş hakkının hem kişisel hem de toplumsal hakları olduğunu vurguladı. Kemal, "Hiç bir Filistinli, dönüş hakkının yer almadığı kararların uygulanmasını kabul etmeyecektir" ifadesini kullandı.

Denizde gösteri
 

Lübnan'daki mülteci kamplarında yaşayan Filistinliler, Nakba'nın 65. yıl dönümü münasebetiyle denizde gösteri düzenledi.

Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) "Deniz yoluyla Filistin'e dönüş" adı altında düzenlediği etkinliklere tekneleriyle katılan Filistinliler, Lübnan'ın güneyindeki Sur kenti sahilindenFilistin yönündeki uluslararası sulara doğru denize açıldılar.

Filistin bayrakları açan göstericiler, sık sık ülkelerine geri dönme hakkını savunan sloganlar attı.
FKÖ Lübnan Halk Cephesi sorumlusu Ahmed Murad yaptığı konuşmada, gösterilerin,Filistin halkının "geri dönüş hakları" için ne kadar ısrarcı davrandığının açık göstergesi olduğunu vurguladı.
 
El-Halil'de çatışma
 
Ramallah'ın güneyindeki El-Halil kentinde bulunan El-Urub Mülteci Kampı'nda Filistinli gençler ile İsrail askerleri arasında meydana gelen çatışmada 8 kişinin yaralandığı bildirildi.
 
Yahudi yerleşimciler Mescid-i Aksa'ya girdi
 
Öte yandan onlarca Yahudi yerleşimcinin İsrail polisinin koruması altında Mescid-i Aksa'ya girdiği belirtildi.
 
AA muhabirine konuşan Mescid-i Aksa korumaları, Yahudi yerleşimcilerin Tevrat'ın indirilişini kutladıkları bayram etkinlikleri çerçevesinde Mescid-i Aksa'ya polis eşliğinde girdiklerini söyledi.
Korumalar, Mescid-i Aksa'nın Hıtta ve Melik Faysal kapısından girmeye çalışan yerleşimciler ile Filistinliler arasında da çatışmaların meydana geldiğini kaydetti.
 
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta gösteri düzenlendi

Lübnan'daki Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi'nin (FDHKC) Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCWA) binası önünde düzenlediği gösteriye, siyasi partiler ve Filistinli grupların yanı sıra ülkedeki Filistinli mülteciler katıldı.

FDHKC üyesi Ali Faysal, Filistinlilerin üçte ikisinin vatanlarından zorla çıkarıldığını ifade ederek, "Filistin halkının Nakba münasebetiyle bir araya gelmesi, onların vatanlarına dönüş haklarına bağlılıklarının göstergesidir. Uluslararası kurumların bu konuda sessiz kalmaları ise alınlarında kara bir leke olarak kalacaktır" dedi.

Hizbullah liderlerinden Atallah Hammud da Batı'nın kışkırttığı ırkçılık teorisinin pratiğe dökülmüş halidir" diye konuştu.
 
Filistinliler, 14 Mayıs 1948'de İsrail'in bağımsızlığını ilan etmesi ve 1948 yılında zorunlu göçe tabi tutulmaları nedeniyle 15 Mayıs'ı Nakba olarak anıyor.
 
BM'nin 1950 yılında yayımladığı rapora göre dönemin Filistin nüfusunun yarıdan fazlası (957 bin kişi) göç etti.

aa

Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,785 µs