En Sıcak Konular

"Ana konu, İsrail’in NATO’ya tam üyeliği"

15 Mayıs 2013 11:26 tsi
“Suriye konusunda Erdoğan’ın ortaya koyacağı taleplere Amerika, İsrail’in NATO üyeliğinin önemini anlatacaktır."

Muhafazakar Yükseliş Partisi (MYP) Lideri Ahmet Reyiz Yılmaz, Başbakan Erdoğan’ın ABD gezisi için flaş açıklamalarda bulunarak, “Obama ve Erdoğan görüşmesinin ana konusu İsrail’in NATO’ya tam üyeliği olacak” dedi.

Yazılı açıklama yapan Ahmet Reyiz Yılmaz, Amerika’da yapılacak ikili görüşmelerin ana konusunu İsrail’in NATO üyeliğinin oluşturacağını iddia etti. Yılmaz, “Suriye konusunda Erdoğan’ın ortaya koyacağı taleplere Amerika, İsrail’in NATO üyeliğinin önemini anlatacaktır.

Büyük ihtimalle olası bir Suriye müdahalesi öncesinde İsrail’in NATO üyeliği tamamlanmış olur. Erdoğan’ın ısrarcı Suriye müdahalesi karşısında Amerika, İsrail’in NATO üyeliğinin tamamlanmadan bu müdahaleye sıcak bakma ihtimalinin olmayacağını açıkça beyan edecektir. Bu talebin Amerika açısından geçerli nedenleri vardır.

Başbakan direnemez. Obama’nın cevabı açıkça o halde ‘yalnız girin’ olur. Suriye’ye şu ya da bu şekilde ister Amerika liderliğinde, ister Amerika destekli Türkiye liderliğinde bir müdahale yapılması durumunda İsrail doğrudan hedef haline gelecektir. Böyle bir durumda NATO üyesi Avrupa ülke ülkelerini de müdahaleye dahil etmek için ilgili NATO maddelerini işletebilmek adına Amerika, İsrail’in NATO üyesi olmasının hayati zorunluluğunu anlatacaktır. Aksi durumda NATO üyesi olmayan bir İsrail için AB ülkeleri Suriye konusunda içerisinde bulundukları ekonomik kriz nedeniyle çok istekli olmayacaklardır. Suriye için Amerika gelirse İsrail açık hedef olur. Bu nedenle Türkiye’nin Amerika’yı İsrail’in NATO üyeliği tamamlanmadan Suriye ye müdahale etme konusunda ikna etme şansı sıfırdır. Muhtemel cevap yalnız girin olur ki buda Türkiye için felaket olur” açıklamasında bulundu.

Yılmaz, Başbakan Erdoğan’ın Suriye politikasını eleştirenlere de uyarılarda bulunarak, “10 yıldır Amerika şu ya da bu şekil de Türk ekonomisini sıcak para hareketleri ile korumaya çalışmıştır. Bunun karşılığında yüzde 50 oy alan bir iktidar inşa edilmiştir. Bu iyi günlerin bir bedeli olduğunu faturanın bir gün masanın üzerine konulacağını milletin anlaması gerekirdi. Başbakan Suriye konusunda gerek Amerika ve NATO içerisinde gerek dünya kamuoyunda ne yazık ki kendisini bağlamıştır. Geri adımlar siyasi hayatını noktalaması demektir.

Başbakan açısından Suriye de tek başına bir maceraya girmeden önce buda bir seçenektir. Bu konu da gereken riskleri alıp almama iradesi de kendisinindir. Bu nedenle Obama ve Erdoğan görüşmesinin neticesinin İsrail’in NATO’ya tam üyeliği ile sonuçlanması Türkiye için sürpriz olmamalıdır. Bu durum ilk bakışta AK Partili tabanın hoşuna gitmeyebilir. Fakat Türkiye’nin yalnız başına bir bataklığa girmesindense Başbakan açısından kendisinin Suriye konusun da yalnız kalmayacağı ve daha az hasarın alınma ihtimali yüksek bir formülün üretilmiş olacağı göz ardı edilmemelidir” dedi.



Bu haber 2,118 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,640 µs