iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

O kadar kolay değil

15 Mayıs 2013 11:13 tsi
O kadar kolay değil Ankara'nın öğrenemediği: Her ABD firması ABD'nin hoşuna gitmeyebilir! iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Başbakan ABD'ye gitmeden önce, efsanevi petrol şirketi 'Exxon'la K. Irak'ta petrol arayacağız' dedi.. AKP hükümetinin hâlâ anlamadığı bir şey var!..

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti bugün başladı. Bütün gözler Washington'da. Başkan Obama ile gerçekleşecek baş başa görüşmenin maddelerinden biri, daha doğrusu ikincisi enerji konusu.

Enerji başlığının altında ise Kuzey Irak'la Türkiye arasında Bağdat yönetimin hilafına gerçekleşen "enerjik" işbirliği bulunuyor.

ABD'nin bu yakınlaşmaya bakışı da büyük bir giz değil; ABD, Bağdat'ın İran'a daha çok kayması, ülkenin bölünme riskini yükseltmesi ve zaten gergin olan ülkeyi daha da stres altında bırakma ihtimaliyle bu yakınlaşmaya karşı çıkıyor.

Türkiye için durum daha berrak! Enerji lazım. Nokta.

Manevra...

Bu tür dış geziler öncesi tarafların pazarlık masasında koz olacağı bir takım yeni açılımlar yapması normal. Örneğin bir süre önce ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye konusunu görüşmek üzere Rusya'ya gitti.

Daha o yolda iken demokrat senatörler ABD Kongresi'ne, "Suriye'de muhaliflere silah verilmesi için" yasa teklifi sundular. Beyaz Saray rıza göstermeden gerçekleşmesi mümkün olmasa da bu teklif, Cumhuriyetçiler'den de destek alacağından, Kerry'nin ağzına, "bakın görüyorsunuz ABD'de bu tür istekler var, daha kötü olmadan Şam'ı ikna edin" kozunu verdi.

Rus muhatapları ile pazarlık yapabileceği ve belki kolaylıkla taviz olarak masaya süreceği bir kart verdi.

Başbakan Erdoğan'ın ABD'ye hareket etmeden önce havaalanında "müjdesini" verdiği, "Kuzey Irak'ta Exxon ile petrol aramak için anlaşma imzalandığı" haberi, ABD'de görüşülecek, "olgunlaştırılacak" bu türden bir manevra mıdır bilinmez. Ama burada Ankara'nın hesap etmesi gereken başka bir bilgi var.

ABD Başkanı'nın petrol kardeşliği ile dansı

Başbakan Erdoğan'ın ABD'ye gider-ayak yaptığı açıklamaların içinde birkaç satır şöyleydi; "Karşılıklı olarak bu anlaşmaları yapmak mümkündür. Kaldı ki şu anda kendi petrol şirketimiz, Exxon Mobil ile anlaşma yapmış durumda. O da bir ABD şirketi. Türkiye'den başka şirketlerin de yaptığı anlaşmalar var ama bazı lobiler ilginç bir şekilde çalışıyor. Bunları açığa çıkarmak da bizim görevimizdir."

Başbakan'ın dediği gibi bu tür anlaşmaları yapmak için herhangi bir engel yok. Ancak kastettiği hangi lobidir bilinmez ama ABD'deki enerji lobileri ile Başkan Obama arasında özel bir durum var.

Başta işte tıpkı Exxon gibi 7 kız kardeşi oluşturan küresel enerji firmaları ile Obama'nın arasının pekiyi olmadığı söyleniyor hatta biliniyor!

Başkan Obama'nın, başkanlığının ilk dönemi hatta seçim döneminden başlayarak enerji şirketleri ile arasını uzak tuttuğu, onlardan pek haz etmediği, geleneksel, Beyaz Saray-enerji şirketleri/lobileri ilişkilerine yüz vermediği, siyasi görüşü(!) nedeniyle de onları sistemden ve kriz/etki yaratacak noktalardan süpürdüğü bilgisi bulunuyor.

Yani, Kuzey Irak-Bağdat ilişkisini bozarak ABD'nin "prestij projesi" olan Irak'ın "düzeni"ni bozma ihtimali bulunan böyle bir durumda, "o da ABD firması" diyerek hamle etmek, bunu bir avantaj saymak doğru değil.

Türkiye'nin enerji ihtiyacını temin için diklenmeden dik durarak hakkı olanı alması ve sadece bu desteğe yaslanması daha doğru olabilir. Diğer kozlar Beyaz Saray'da alerji yaratabilir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,761 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,974 µs