En Sıcak Konular

Putin ve Netanyahu Suriye'yi konuştu

15 Mayıs 2013 00:11 tsi
Putin ve Netanyahu Suriye'yi konuştu "İsrailli meslektaşım Netenyahu ile birlikte Suriye'de silahlı çatışmaların sürmesinin ülke ve bölge için olumsuz sonuçları olacağı düşüncesini paylaşıyoruz."

 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu ile Suriye'ye S-300 füze savunma sistemleri sevkiyatını değerlendirdi. Kremlin Basın Danışmanı Dmitri Peskov, Putin'in Suriye'ye S-300 verilmesi ile ilgili gerekçelerini anlattığını kaydetti.

Basın mensuplarının Putin-Netenyahu görüşmesinde Suriye'ye S-300 sevkiyatının müzakere edilip edilmediği ile ilgili sorularına yanıt veren Peskov, "Konu gündeme geldi. Rusya bilinen gerekçelerini ortaya koydu." dedi.

Putin ve Netenyahu arasındaki görüşmenin başarılı geçtiğini söyleyen Peskov, "Uzun zamandır var olan karşılıklı güvene dayalı ilişkiler ele alındı. Güvenlik ve bilgi paylaşımı ile ilgili yapıcı görüşmeler yapıldı." ifadelerini kullandı.

Kommersant ve Wall Street Journal'da yer alan haberlerde Rusya'nın Suriye ile 2011'de anlaşma sağladığı toplam dört adet fırlatma sistemi ve 144 füze için 900 milyon dolarlık fiyat konusunda mutabakat sağlandığı iddia edildi. Rusya anlaşmayı yalanlamazken, Şam'dan herhangi bir açıklama gelmedi. Suriye'ye S-300 füze savunma sistemleri ile ilgili sevkiyatın başladığı yönünde iddialar dile getirilirken, Şam'ın füze savunma sistemine sahip olmasının özellikle uçuşa kapalı alan oluşturulması ile ilgili girişimi engelleyeceği belirtiliyor.

"SURİYE KRİZİ SİYASİ OLARAK ÇÖZÜLMELİ"

Rus lider Putin ve Netenyahu ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Suriye'de en kötü senaryonun sadece siyasi çözüm yolu ile önlenebileceğini belirten Putin, "Sadece silahlı çatışmaların bir an önce sona ermesi, siyasi çözüm süreci negatif senaryoları önleyebilir… İsrailli meslektaşım Netenyahu ile birlikte Suriye'de silahlı çatışmaların sürmesinin ülke ve bölge için olumsuz sonuçları olacağı düşüncesini paylaşıyoruz." dedi.

Netenyahu ile görüşmesinde bölgede güvenlik konusunu titizlikle ele aldıklarını kaydeden Rus lider, iki ülke bakanlıkları ve istihbarat servisleri arasında sıkı bir diyalog sürecinin devamını kararlaştırdıklarını söyledi.

Rusya ve İsrail arasında karşılıklı yatırımların yeterli olmadığına değinen Putin, "Biz ekonomik ilişkilerimizi güçlendiriyoruz. Burada eksikliklerimiz var. Karşılıklı bir çok alanda yatırımlar artırılabilir." dedi.

İki ülke sağlık bakanlıkları arasında işbirliğinin geliştirilmesine değinen Putin, 2012'de İsrail'i 300 binin üzerinde Rus turistin ziyaret ettiğini hatırlattı. Putin, İsrail'le Rusya arasında ilişkilerin karşılıklı olarak dostça gelişmesinden memnun olduğunu, Nazi Almanya'sına karşı kazanılan zaferde yaşamını yitiren Sovyet askerlerinin anısının İsrail'de yaşatıldığı için teşekkür etti.

İsrail'in komşuları ile barış içinde yaşamak istediğini ifade eden Netenyahu da, barış anlaşmasının güçlü ülkelerin katkıları ile sağlanabileceğini, İsrail'in hedefinin her zaman olduğu gibi kendi vatandaşlarını korumak olduğunu söyledi.

Liderler Suriye'ye yönelik silah sevkiyatı ile ilgili basın toplantısında herhangi bir değerlendirmede bulunmadı. İsrail üst düzey bir kaynak Ria Novosti'ye yaptığı açıklamada, Netenyahu'nun Rusya'nın Suriye'ye yaptığı silah sevkiyatını Putin'le görüşeceği bilgisini vermişti.

İsrail daha önce de Putin'den İran'a S-300 füze savunma sistemi vermemesi konusunda talepte bulunmuş ve parası ödenen sistemlerin sevkiyatını durdurmuştu.

(CİHAN)



Bu haber 638 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,927 µs