En Sıcak Konular

Bakanlık tuz ve şekere savaş açtı

14 Mayıs 2013 11:38 tsi
Sağlık Bakanlığı şeker ve tuz kullanımının azaltılması, obezitenin önlenmesi ve tansiyonun kontrol altına alınması gibi önlemleri uygulamaya koyacak.

Türkiye'de böbrek hastaların sayısı 7,5 milyona ulaşmasına rağmen farkındalığın son derece düşük olması, Sağlık Bakanlığını harekete geçirdi.

Bakanlığın hazırlayacağı Böbrek Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Programında  şeker vetuz kullanımının azaltılması, obezitenin önlenmesi, hareketli yaşamın özendirilmesi ve kan basıncının kontrol altına alınması gibi önlemler yer alacak.

Böbrek hastalıklarının önlenmesi için hazırlanacak kontrol programının detayları, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından düzenlenen çalıştayda ele alındı.

AA muhabirinin Sağlık Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, uzmanlar ve bakanlık yetkililerinin katıldığı çalıştayda, böbrek hastalıklarına neden olan etkenler ve alınacak önlemler masaya yatırıldı.

Eğitim aile ve okuldan başlayacak
 
Sağlıklı yaşam tarzı konusunda bilinçlendirilmesi hedeflenen halkın öncelikle aşırı tuz ve şeker kullanımının zararları konusunda eğitimi hedefleniyor. Eğitimin aile ve okul temelli yürütülmesinin öngörüldüğü planda, obezite, sigara ve alkol kullanımıyla mücadele de ön planda tutulacak.

Böbrek Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Programında yer alacak önceliklerden biri de risk altındaki kişilere yönelik yeni yaklaşımlar benimsenmesi olacak.

6-7 erişkinden biri böbrek hastası
 
Türk Nefroloji Derneğinin 23 ilde 10 binden fazla kişi üzerinde yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de böbrek hastalığı görülme oranı yüzde 15,7 civarında. Türkiye'de 7,5 milyon böbrek hastası olduğu anlamına gelen araştırma, her 6-7 erişkinden birinin böbrek hastası olduğunu ortaya koyuyor.

Hasta sayısının bu kadar yüksek olmasına rağmen Türkiye'de böbrek hastalıklarının farkındalığı yüzde 1,6 civarında.

Tuza dikkat

Aşırı tuz tüketimi hem yüksek tansiyon hem de kalp-damar hastalıklarına yol açıyor.
Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneğinin çalışmasına göre tuz alımında 6 gramlık artış, sistolik kan basıncını 4-8, diyastolik kan basıncını 2,5-5 "milimetre civa" yükseltiyor.

Buna karşın toplumda tuz tüketimi çok yüksek düzeyde. Derneğin 2008 yılındaki çalışmasında Türkiye'de günlük tuz tüketimi 18 gram, 2012 yılı çalışmasında ise 14,8 gram bulundu. Çalışma, tuzun yüzde 55,5'inin yemek, yüzde 32'sinin ekmek, yüzde 12,5'inin sofradan alındığını ortaya koydu.

aa




 

Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,089 µs