En Sıcak Konular

Dünyayı bekleyen yıkım

13 Mayıs 2013 13:17 tsi
Dünyayı bekleyen yıkım Bitki türlerinin yarısından fazlası ile hayvanların üçte birinin, iklim değişikliği nedeniyle doğal yaşam alanlarının önemli bir kısmını kaybedebileceği belirlendi.

"Nature Climate Change" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, hava sıcaklığının 2 dereceden daha fazla artması durumunda yeryüzündeki biyo-çeşitlilik ciddi oranda zarar görecek.

Artan hava sıcaklığının 50 binden fazla bitki ve hayvan türü üzerindeki etkilerini inceleyen çeşitli ülkelerden bilim adamları, sera etkisi yapan gazların bir an önce kontrol altına alınması uyarısında bulundu.

Bilim adamları, söz konusu türlerin doğal yaşam alanlarındaki hava sıcaklığı ile yağış kayıtlarını inceledi ve farklı iklim değişikliği senaryolarının gerçekleşmesi durumunda bitkilerle hayvanların yaşayabileceği yerlerin haritasını çıkardı.

Sera etkisi yapan gazların kontrol altına alınmaması durumunda 2100'de hava sıcaklığının en az 4 derece daha fazla olacağını öngören bilim adamları, hayvan türlerinin yüzde 34'ü ile bitki türlerinin yüzde 57'sinin halihazırdaki doğal yaşam alanlarının yarısından fazlasını kaybedeceğini belirledi.

İngiliz bilim adamı Rachel Warren, "Yaptığımız araştırma, iklim değişikliğinin en yaygın bitki ve hayvan türlerini bile tehdit ettiğini gösterdi.

Biyoçeşitliliğin küresel düzeyde zarar görmesi, biyosfer ve ekosistemleri etkileyerek insanoğlunun geleceği de risk altına sokacak" dedi.

Warren, bu etkilerin Sahra-altı Afrika ülkeleri, Orta Amerika, Amazon ve Avustralya gibi bölgelerde daha büyük olacağını belirtti.

Bilim adamları, hava sıcaklığı artışının 2 derecede kontrol altına alınabilmesi durumunda zararın yüzde 60 oranında azalacağına dikkat çekti.

cnnturk


Bu haber 1,012 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,401 µs