En Sıcak Konular

"Türkiye'nin yanındayız"

12 Mayıs 2013 17:05 tsi
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Reyhanlı'daki bombalı saldırıyı düzenleyenlerin en kısa zamanda hesap vermesini istediklerini belirterek, "Türkiye'nin yanındayız" dedi.



Westerwelle ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Berlin'de yaptıkları görüşmenin ardından Türkiye ile Almanya arasında Stratejik Diyalog Mekanizması kurulmasına dair ortak bildiriyi imzaladı. İki bakan daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

         Westerwelle, Reyhanlı'daki bombalı saldırı nedeniyle taziyeleri iletti ve saldırıyı şiddetle kınadıklarını söyledi. Hayatını kaybedenlerin ailelerin acısını paylaştıklarını ifade eden Westerwelle, "Sorumlularının en yakın zamanda hesap vermek durumunda olmalarını istiyoruz. Almanya Türkiye'nin yanındadır" ifadesini kullandı.

         Westerwelle, kimyasal silah konusundaki soru üzerine, Davutoğlu'nun bu konuyla ilgili bilgi verdiğini, iki ülke gizli servislerinin de bilgilerini paylaşacağını söyledi. Westerwelle, "Biz kendi bilgilerimizi de ekleyerek değerlendirme yapacağız. Türkiye'nin elinde olan bulguları paylaşmasını önemsiyoruz. Bu, bir karar zemini oluşturabilecek" dedi.

         Suriye konusunda ABD ve Rusya'nın girişimiyle yapılacak bir uluslararası konferansın en kısa zamanda yapılmasını istediklerini ifade eden Westerwelle, "Uluslararası toplumun da bir an önce kararlarını vermesi lazım. Bu konferansın başarılı olmasını istiyoruz" diye konuştu.

         -Neonazi cinayetleri-


         Şiddetin hiçbir şekline tahammülleri olmadığını ifade eden Westerwelle, şunları söyledi:

         "Aşırı sağcı eylemlere yönelik hukuk devletinin her türlü imkanını kullanarak Türkler'e yönelik şiddete, masumlara karşı şiddete karşıyız. Bu hukuki bir konu. Yargının bağımsızlığına güvenim tam. Siyasi açıdan da eylemleri aydınlatmak, tam kapsamlı olarak aydınlatmak görevimiz. Türklere yönelik şiddete karşı hiç bir şekilde hoşgörümüz yoktur. Aşırı akımlara karşı hoşgörümüz de yoktur. Hukuk devletinin verdiği sertlik çerçevesinde buna karşı durmaktayız."

         Federal meclisin de araştırma komisyonu kurduğunu ve çalıştığını hatırlatan Westerwelle, "Çok titiz davranılıyor. Biz Almanlar kesinlikle sadece mağdurlar ve ailelerin hakları için değil, ülkemizin itibarı için de her şeyin aydınlatılmasını istiyoruz. Bunların arkasında herhangi bir destek varsa tüm yapıların da ortaya çıkarılmasını istiyoruz" diye konuştu.

         Türkiye'nin AB sürecine de değinen Westerwelle, son zamanlarda yaşanan duraksamanın giderilmesini istediklerini ve İrlanda dönem başkanlığında fasılların açılmasını desteklerini ifade etti.

         Westerwelle, Türkiye ile Almanya arasında kurulan stratejik diyalog mekanizmasının da ilişkileri derinleştirmek için çerçeve sunduğunu dile getirdi. 


Bu haber 818 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,112 µs