En Sıcak Konular

Bakan Çağlayan'dan bankalara ağır eleşitiri

11 Mayıs 2013 13:28 tsi
Bakan Çağlayan'dan bankalara ağır eleşitiri Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mersin'de katıldığı Mobilya Ar-Ge Ödül Töreni'nde yüzde 10'lara kadar 'kapatma komisyonu' isteyen bankalar için 'ahlaktan edepten yoksun' benzetmesinde bulundu.



Çağlayan, Mersin'deki Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nde düzenlenen Mobilya Ar-Ge Ödül Töreni'ne katıldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin de katıldığı törende Çağlayan bankalara yönelik eleştirilerini sürdürdü.

Bankalarda yeni bir dönemin başladığına inandığını ifade eden Çağlayan, "Bankalar eğer itibarlarını korumak, itibarlarını kurtarmak istiyorlarsa, samimi olduklarını, yaptıkları ve yapacakları uygulamaların iyi niyet çerçevesinde olacağına vatandaşı, sanayiciyi, ihracatçıyı inandırmak zorundadır." dedi.

Bugün bankalar için böyle bir sınavın olduğunu hatırlatan Çağlayan "Ümit ediyorum ki bankacılık sistemi bunu başaracaktır." ifadesini kullandı.

Faizler düşerken bu düşüşün ekonomiye yansıması gerektiğini hatırlatan Çağlayan şöyle devam etti: "Benim derdim Merkez Bankası'nın gösterge faizlerinin düşmesi değil. Maliyet düşsün ki ekonomisi şaha kalkmış bir ülke haline gelsin istiyoruz. Bu da finansman kaynakları ile mümkün. Ama şimdi geçmiş dönemin yüksek faizleri ile şimdiki düşük faizi takas etmek, revize etmek isteyenlerin önüne bankacılık sistemi yeni bir anlayışla 'kapanma komisyonu' diye bir komisyon icat etmiş. Evet burada bir yasal boşluk var. Bu yasal boşluğu doldurmak bizim görevimiz. O da en kısa zamanda doldurulacak."

Daha öncesi konuşmasında, bankacılardan bazılarının gelen bilgilerle

yüzde 4 kapatma komisyonu istediklerini söylediğini hatırlatan Çağlayan, şöyle devam etti: "Bu açıklamam nedeniyle kamuoyundan ve basın mensuplarından özür diliyorum. Kamuoyunu yanıltmışım. Bankalara bundan dolayı da 'insafsız ve vampir' benzetmesi yapmıştım, ama dün öğrendim ki ne yüzde 4'leri yüzde 10 komisyon isteyecek olan 'ahlaktan edepten yoksun' bankalar bile varmış. Yüzde 10 komisyon. Bu ahlakla, matematikle, ekonomiyle, inançla, hiçbir şeyle bağdaşmaz. Biz istiyoruz ki her şey birbirine senkronize yürüsün. Birlikte yürüsün, beraber yürüsün. Bu ülke hepimizin. Burada birinin kârı diğerinin zararı, diğerinin kârı diğerinin zararıdır. Biz bu işin içinde bunları birlikte yapacağız." Çağlayan, BDDK'nın devreye girmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye'nin ilk defa çözüm süreci ile birklikte annelerin ağlamadığı bir Anneler Günü kutlayacağını da ifade eden Çağlayan, Türkiye'nin çözüm süreci ile istikrara kavuşacağını vurguladı. Çağlayan konuşmasının ardından Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı'nda ödül alanların plaketlerini verdi.

(CİHAN)

Bu haber 660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,570 µs