En Sıcak Konular

''İpek yolları Türkiye'ye çıkıyor''

9 Mayıs 2013 10:10 tsi
''İpek yolları Türkiye'ye çıkıyor'' İngiliz gazetesi Financial Times bugün Türkiye'nin ekonomisi, iç ve dış politikasını incelediği bir dosya yayınladı.

Özel dosyanın Daniel Dombay imzalı manşetinde "İpek Yolları Türkiye'nin yeniden dirilen gücüne çıkıyor" başlığıyla bir zamanlar içe dönük korumacı bir devlet olan Türkiye'nin artık dünyanın başka bölgelerine doğru ilerlediği öne sürülüyor.

Dombey, diğer yükselen ekonomi ülkelerindeki yöneticiler gibi Türk yöneticilerin de en hızlı büyümenin Batı'daki geleneksel pazarların dışında yapılan işler sayesinde elde edildiğine inandıklarını belirtiyor.

Haberde rakamların durumu anlatığı belirtiliyor ve beş yıldan biraz daha uzun bir süre öncesine kadar Türkiye'nin ihracatının yarıdan çok daha fazla bir kısmının AB'ye gittiğine, oysa şimdi bu rakamın aşağı düşmekte olup toplam ihracatın üçte birine yaklaştığına dikkat çekiliyor.

Haberde Merkez Bankası Başkanı Erdem Taşçı'nın Irak'ın yakında Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı olacağına dair tahminde bulunduğu hatırlatılıyor ve Irak'ın daha şimdiden İtalya'yı geçerek Almanya'dan sonra ikincı sıraya çıktığı belirtiliyor.

Ankara'nın Irak'ı ticaret açısından "doğal bir uzantısı" olarak gördüğünü kaydeden Financial Times, Irak'a yapılan toplam ihracatın yüzde 70'inin Irak Bölgesel Kürt Yönetimi 'ne (IBKY)  gittiğini, geri kalan kısımının ise güneye satıldığına dikkat çekiyor.

Daha önceleri Türk askerlerinin PKK'ya karşı gerçekleştirdiği operasyonlarında neredeyse rutin bir şekilde sınırı geçtiklerini hatırlatan gazete, şimdilerde Ankara'nın IBKY başkanı Mesud Barzani'yi PKK ile yapılan barış görüşmelerinde önemli bir bölgesel müttefik olarak gördüğünü belirtiyor.

Financial Times Türkiye özel ekinde AB ile ilişkilerde varılan son durumu da irdeliyor. Gazete artık meselenin Türkiye'nin durma noktasına gelen üyelik müzakerelerinden daha çok gümrük birliği olduğunu belirtiyor.

Aslında son üç yıldan beri ilk kez yeni bir başlıkla ilgili müzakerelere başlanmak üzere olduğunu hatırlatan Financial Times buna neden olarak da "Selefi Nicolas Sarkozy'den daha az Türkiye karşıtı oaln Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'nin vetoyu kaldırması" olduğunu belirtiyor.

Şimdilere AB ile üyelik konusunda değil de gümrük birliği üyeliği konusunda bir gerginlik yaşandığının kaydeden gazete ilk önceleri üyeliğe giden yolda uğranması gereken bir durak olarak görülen gümrük birliğinin 1995 yılında yürürlüğe girmesinden bu yana artık hayatın bir parçası haline geldiği belirtiliyor.

AB'nin üçüncü bir ülkeyle imzaladığı her imzanın Türkiye'yi de bağladığına ve Türkiye'de imal edilen malların bu ülkelere serbestçe sadece AB üzerinden girebileceğinin belirtildiği analizde, "Bu durum Türkiye sanayisinin üçüncü ülkelere doğrudan ulaşmasını engelleyebilir" ifadesine yer veriyor.

cnnturk


Bu haber 765 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,063 µs