En Sıcak Konular

Türkiye, Boşnak ve Sırpları birleştirdi

8 Mayıs 2013 21:33 tsi
Türkiye, Boşnak ve Sırpları birleştirdi

Türkiye, Bosna-Hersek, Sırbistan Üçlü Danışma Toplantısı sonrası üç ülkenin dışişleri bakanları ortak bir basın toplantısı düzenleyerek işbirliği mesajı verdi.

Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'daki "Türkiye, Bosna-Hersek, Sırbistan Dışişleri Bakanları Üçlü Danışma Toplantısı" sona erdi. Bosna-Hersek Dışişleri Bakanlığı binasında, Davutoğlu, Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya ve Sırbistan Dışişleri Bakanı İvan Mrkiç'in katılımıyla gerçekleştirilen ve 1 saat süren toplantının ardından, üç bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

 Davutoğlu, burada yaptığı açıklamada, "aşkla bağlı olduğu" Saraybosna'yı yeniden ziyaret etmekten duyduğu mutluluğu ifade etti.

 Türkiye, Bosna-Hersek ve Sırbistan dışişleri bakanları arasında, ilk olarak 2009 yılında gerçekleştirilen toplantının, o dönemde "Soğuk Savaş sonrasındaki en önemli gelişmelerden biri" olarak değerlendirildiğini anımsatan Davutoğlu, bugün 8'incisi düzenlenen toplantının, başlangıçta hedeflenen ön yargıları yıkma ve kader birliği yapma amacının çok ötesine geçtiğini belirtti.

 Davutoğlu, "Bu bölgede, bizim tarihimiz de, kaderimiz de, geleceğimiz de ortak. Bu üçlü işbirliği sayesinde Türkiye-Bosna Hersek, Türkiye-Sırbistan ve Bosna Hersek-Sırbistan arasındaki ikili ilişkiler de büyük güç ve momentum kazandı" diye konuştu.
 
"Güzel haberler alacaksınız"
 
Bakan Davutoğlu, görüşmede, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde, mayıs ayı içerisinde Ankara'da düzenlenecek "Üçlü Balkan Zirvesi Üçüncü Toplantısı" öncesindeki hazırlıkları gözden geçirdiklerini ve atılacak adımlara dair önemli kararlar aldıklarını bildirdi.

 Alınan kararların birlikte yürüme iradesinin göstergesi olması bakımından anlam taşıdığını vurgulayan Davutoğlu, Ankara'da yapılacak toplantıda üç ülke liderinin, Saraybosna'daki görüşmelerin pozitif sonuçlarını ifade edeceğini söyledi.

 "Bizden daha çok güzel haberler alacaksınız" diyen Davutoğlu, gelinen noktanın, Balkanlar'ın barış ve istikrar havzasına dönüştüğünün göstergesi olduğunu kaydetti.
 
"Kapılarımız Boşnak ve Sırplar'a açık"
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin, Libya'daki iç karışıklık sırasında vatandaşlarını tahliye ederken, Bosna Hersek ve Sırbistan vatandaşlarının da tahliye edilmesi talimatını verdiğine işaret ederek, "Sadece zor zamanlarda değil, her zaman birlikte olacağız. Şimdi de dünyanın neresinde yaşıyorlarsa yaşasınlar, Türkiye'nin oralardaki temsilciliklerinin kapıları Bosna-Hersek ve Sırbistan vatandaşlarına açıktır. Misafirperverlikle karşılanacaklardır" şeklinde konuştu.

 Konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Davutoğlu, geçen yıl Türkiye'de yapılması planlanan üçlü zirvenin ertelenmesiyle ilgili bir soru üzerine, bu tür görüşmelerde bazı küçük ihtilafların olabileceğini ancak bunların üç ülkenin hedeflediği birlikte yürüme azmini olumsuz etkilememesi gerektiğini belirtti.
 
Davutoğlu, Bosna-Hersek'in, en çok birlik, beraberlik ve istikrara ihtiyaç duyduğuna dikkati çekerek, bugün Türkiye'ye atfedilen ekonomik başarının arkasında, herkesin ortak bir amaca kilitlenmesinin ve istikrarın sağlanmasının yattığına dikkati çekti.

 Bosna-Hersek'in, bir arada, ortak bir geleceğe yürümesine büyük önem verdiklerinin altını çizen Davutoğlu, "Türkiye olarak, bu yönde atılan her adımı destekledik. Desteklemeye de devam edeceğiz. Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi üyelerini her yerde el ele ve bir arada görmek istiyoruz. Onlar el ele yürüdüğünde, temsil ettikleri ulusal kesimler de birbirine yaklaşır. Dileğimiz, Bosna-Hersek'te tüm tarafların omuz omuza olmasıdır" dedi.
 
"Bürokratik engelleri azaltın"
 
Davutoğlu, bir başka gazetecinin, Bosna'daki Türk yatırımlarının yetersizliğine dair sorusu üzerine, Türk işadamlarını her fırsatta Bosna-Hersek ve Sırbistan'a yatırıma teşvik ettiğini söyledi.

 Yabancı yatırımcılar için güven ve istikrarın çok önemli olduğuna işaret eden Davutoğlu, bölgede son dönemde güven ve istikrarın geliştiğini ve Sırbistan-Kosova arasındaki anlaşmanın da buna katkı sağladığını ifade etti. Davutoğlu, bu durumun, gelecekte Türk yatırımcıların Balkanlar'a daha fazla yatırım yapmasına imkan sağlayacağını belirtti.
 
Öte yandan, Türk yatırımcıların, en fazla bürokratik engeller nedeniyle zorluk yaşadığına dikkati çeken Davutoğlu, Bosna Hersek makamlarından, bürokratik engelleri azaltmalarını istedi.

 Davutoğlu, ayrıca bölgedeki küçük ve orta ölçekli firmalar için 100 milyon avro kredi imkanı sağlandığını, bunun yarısının da kullanıldığını vurguladı.
 
Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Lagumciya
 
Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya da toplantıda 3 ülke arasındaki işbirliğini yeniden şekillendirme fırsatı yakaladıklarını, bu nedenle görüşmenin son derece başarılı geçtiğini söyledi.
 Ekim ayında Sırbistan Dışişleri Bakanı Mrkiç'in ev sahipliğinde Belgrad'da yeniden bir araya gelmeyi kararlaştırdıklarını bildiren Lagumciya, Belgrad'daki toplantıda, ekonomi, eğitim, kültür ve turizm alanlarında somut işbirliği adımları atılacağını kaydetti.
 
Sırbistan Dışişleri Bakanı Mrkiç
 
Konuşmasına üç ülke arasındaki işbirliğinin gelişmesi adına gösterdiği çabalardan dolayı Davutoğlu'na teşekkür ederek başlayan Sırbistan Dışişleri Bakanı Mrkiç de üçlü görüşmelerin bölge istikrarına sağladığı katkıları dile getirdi.
 
Mrkiç, "Bu görüşmeler, başta Türkiye, Bosna-Hersek ve Sırbistan olmak üzere, tüm bölge ülkeleri arasında dostluğun güçlenmesine katkı sağlamaktadır" dedi.
 
Bosna-Hersek, Türkiye ve Sırbistan arasındaki siyasi ilişkilerin son derece iyi olduğunu söyleyen Mrkiç, iyi ilişkilerin, ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilerin de gelişmesine ve Bosna-Hersek'le birlikte dördüncü pazarlara açılmaya imkan sağlayacağını kaydetti.

 "Bizi, tarihimiz iç içe geçirdi, günümüz bağlıyor ve eminim ki geleceğimiz de ortak olacak" diyen Mrkiç, ekim ayında, Belgrad'da yapılacak toplantıda, Türk ve Boşnak mevkidaşlarını ağırlayacak olmaktan dolayı da memnuniyet duyduğunu söyledi.

aa


Bu haber 817 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,877 µs