En Sıcak Konular

'Uzlaşı olursa başkanlık sistemini yok sayarız'

8 Mayıs 2013 18:14 tsi
'Uzlaşı olursa başkanlık sistemini yok sayarız' AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısı düzenledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik, anayasa çalışmalarıyla ilgili, "Bütün siyasi partiler uzlaşılması gereken konularda uzlaşsınlar, biz başkanlık sistemini yok sayarız" dedi.
 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Anayasa Uzlaşma Komisyonunun temmuz başına kadar çalışmasına karar verildiğini, ama muhalefetin zamana oynayarak, bu işin olmaması yönünde büyük bir çaba sarf ettiğini söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile muhalefet sözcülerinin dile getirdiği "AK Parti başkanlık sistemini önümüze koydu, bundan dolayı yeni anayasa yapılamıyor" mazeretinin doğru olmadığını belirten Çelik, şunları kaydetti:

"Diğer bütün siyasi partiler uzlaşılması gereken bütün konularda uzlaşsınlar, biz başkanlık sistemini yok sayarız. Şu anda 134 madde olması düşünülüyor, bunun 96 maddesi başkanlık sistemiyle ilgili değil. Siz bu 96 maddeyi şekillendirdiniz de geriye başkanlık sistemi mi kaldı? Biz, Türkiye'nin bir daha koalisyonlara dönmemesi için, biz parlamentonun icra organı üzerinde gerçek anlamda bir denetim mekanizması olması için, Türkiye'de uzun vadede istikrarın devamı adına başkanlık sisteminin Türkiye için uygun olacağını düşünüyoruz."

Çelik, başkanlık sisteminin neden şimdi gündeme getirildiğiyle ilgili de "Herhalde Trafik Kanunu, Orman Kanunu, Borçlar Kanunu görüşülürken başkanlık sistemi tartışılmaz. Devletle milletin ilişkilerini düzenleyen bir anayasa yapılırken başkanlık sistemi gündeme gelmeyecek de ne zaman gündeme gelecek? Muhalefet bunu istemediği zaman bunu zorla yapmak gibi bir niyetimiz yok" dedi.
 
Bütün alternatifleri deneyeceğiz
 

Çelik, AK Parti'nin başkanlık sistemini tek başına getirecek sayısal çoğunluğunun bulunmadığına işaret ederek, "Diğer partilerle uzlaşma sağlanması gerekiyor ama Uzlaşma Komisyonu dağılsa bile biz B, C, D planı bütün alfabenin harflerini sayın, bütün bu alternatifleri deneyeceğiz" diye konuştu.

Hüseyin Çelik, "Sonuna kadar gideceğiz. Olmadı mı? Diğer 2 partiyle uzlaşı. Olmadı mı? Biriyle uzlaşma. Olmadı kendi taslağımızı getirerek, ama TBMM'de böyle bir iklim varsa, onun geçebileceği gibi ihtimal üzerinde durursak o zaman kendi taslağımızı getiririz" değerlendirmesinde bulundu.
 
Moral bozuyor
 
BDP'li milletvekilleriyle terör örgütü PKK yöneticilerinin açıklamalarının kamuoyunda endişeye, moral bozukluğuna yol açtığını ifade eden Çelik, şöyle devam etti:

"PKK'lıların, BDP'lilerin ne söylediğine biz karar veremeyiz. Onların ne söylediğinden ziyade onların hangi söylediklerinin, devlet ve Hükümet tarafından makul ve makbul kabul edileceği önemlidir. Süreç endişeye mahal olmayacak şekilde yürüyor."
 
Muhalefetten zayi ilanı
 
Hüseyin Çelik, Kılıçdaroğlu'nun sık sık söylediği "yalancıdan başbakan olmaz" sözünde yüzde yüz hemfikir olduklarını belirterek, "Bunun için bu millet Sayın Kılıçdaroğlu'nu başbakan yapmıyor" dedi.

CHP ve MHP'nin ittifakla, "10,5 yıldan beri AK Parti hükümetlerinin sergilediği başarıdan, Türkiye'de çok güzel şeyler olmasından ve 7 sefer sandıkta üst üste başarısızlık gösterdiğimizden dolayı kendimizi kaybettik, hükümsüzdür" şeklinde zayi ilanı vereceğinin konuşulduğunu dile getiren Çelik, Hükümet çevrelerinin de "10,5 yıldan beri yaptığımız büyük hizmetlerden, Türkiye adına elde ettiğimiz büyük kazanımlardan, 7 sefer üst üste sandıkta galip gelmemizden dolayı muhalefete verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz" şeklinde özür ilanı verebileceğini söyledi.
 
Devlet hangi tavırdaysa TSK da o tavırdadır
 
Çelik terör unsurlarının sınır dışına çıkmasıyla ilgili de şunları söyledi:
 
"Medyada, bazı haritalar yayınlandı. Haritalar, saat gün vesaire bunların hepsi uydurmadır. Kimse bunlara itibar etmesin. TSK'nın tavrı, bu ülkenin genel tavrından farklı değil ve olamaz. TSK bu milletin bir parçasıdır. Bu devletin bir parçasıdır. Devlet, millet, milletin temsilcisi olan irade hangi tavırdaysa bu ülkenin ordusu ve güvenlik güçleri de o tavırdadır."

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Çelik, "Çözüm sürecinin başarıyla sonuçlanması hangi aşamada olacak? Silahlar bırakıldığında mı, Kandil boşaltıldığında mı süreç başarıya ulaşmış olacak" sorusu üzerine, "Esas hedef silahların susması değil silahların bırakılmasıdır. Bu ülkede artık terör, şiddet, kaba kuvvet, can almak, kan dökmek insanların kendini ifade etme biçimi olmamalıdır" dedi.

aa

Bu haber 762 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,030 µs