En Sıcak Konular

Denge kuruluyor

8 Mayıs 2013 09:36 tsi
Denge kuruluyor Rusya ve ABD'den Suriye için uluslararası konferans çağrısı..

Moskova'da görüşen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus mevkidaşı Sergei Lavrov, Suriye hükümetiyle isyancıları siyasi çözüme ikna etmek için uluslararası konferans düzenlenmesi kararı aldı.
ABD ve Rusya dışişleri bakanları John Kerry ve Sergei Lavrov

Rusya ve ABD, Suriye'deki çatışmaları durdurmak için siyasi bir çözüm bulmak amacıyla uluslararası konferans düzenlenmesinde anlaştı.

Rus ve Amerikalı dışişleri bakanları Sergei Lavrov ve John Kerry, konferans biçiminin, geçen Haziran ayında Cenevre'de düzenlenen 'Suriye Eylem Grubu' toplantısının devamı niteliğinde olacak.

Kerry, amaçlarının "iki tarafı da masaya getirmek" olduğunu söyledi.

Suriye'de silahlı isyancılar ve muhaliflerle Devlet Başkanı Beşar Esad'a bağlı güçler arasındaki çatışmalar iki yılı aşkın süredir devam ederken, Wasihngton muhalifleri, Moskova ise Esad yönetimini destekliyor.
Eylem Grubu bildirisi esas alınacak

Kerry, uzun görüşmeler yaptığı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, "Suriye konusunda bazı belirgin ortak çıkarları olduğu" mesajını vererek, "köktencilerin sorun yaratmasını engellemeyi" ve "bölge istikrarını" örnek olarak göstermişti.

Daha sonra yapılan Kerry-Lavrov görüşmesinin ardından, Mayıs ayı içinde Suriye'deki çatışmalar konusunda uluslararası bir konferans düzenleneceği açıklandı.

Konferansta, Birleşmiş Milletler'in desteğiyle 30 Haziran 2012'de Cenevre'de yapılan 'Suriye Eylem Grubu' toplantısının sonuç bildirisinin esas alınacağı belirtiliyor.

Sonuç bildirisinde taraflara, bir an önce şiddeti durdurmaları ve içinde Esad yönetiminden ve muhalefetten üyelerin bulunacağı bir geçiş hükümeti kurmaları çağrısı yapılıyordu.

Kerry, "Cenevre bildirisinin, Suriye'de akan kanı durdurmak için önemli bir çıkış yolu olduğuna inanıyoruz" dedi.

ABD'li bakan, müzakereyle varılacak bir çözümün Suriye'nin bölünmesini engelleyebileceğini ve isyancıları silahlandırma yönünde verecekleri olası bir kararı etkileyebileceğini sözlerine ekledi.

Lavrov ise barış görüşmelerinde Esad'ın koltuğunu bırakmasının bir ön şart olmasına karşı tavırlarını tekrarlarken, onun iktidarını sürdürmesi için ısrarlı olmadıklarını dile getirdi: "Biz bir kişinin akıbeti konusunda kaygılı değiliz. Suriye halkının akıbeti konusunda kaygılıyız."

BBC Türkçe



Bu haber 881 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,616 µs