En Sıcak Konular

AB, tarımda tohum birliği istiyor

7 Mayıs 2013 17:52 tsi
AB, tarımda tohum birliği istiyor AB'nin bitki tohumları konusunda yeni bir düzenleme planı, tek tip tohum oluşumuna neden olacağından birçokları tarafından eleştiriliyor.

AB Tüketim Komiseri Tonio Borg, çeşitli bitki türlerinin kayıtları için belirlenen özellikleri açıkladı. Şimdiye kadar AB tarafından belirlenen, tahıllar, patates gibi tarım ürünlerini içeren 12 yönetmelik maddesi bulunuyor. AB tohum yönetmeliğindeki değişikliklerin üye ülkelerde de kanuni değişikliğe gidilerek aynen uygulanması taleb ediliyor.

AB, tarım ürünlerinin tohumlarında geniş boyutlu bir düzenleme yaparak tohum üretiminin izin sürecini kolaylaştırmak istiyor. Monsanto, Syngenta ya da Bayer gibi Avrupa'nın dev üreticileri bu kolaylıktan en fazla istifade edecek dev şirketler olarak görülüyor. Yeni düzenlemeyi eleştirenler, tohum türlerinde tek çeşidin hakim olmasının yalnızca büyük holdinglerin işine yarayacağını, küçük bahçe sahiplerinin bundan zarar göreceğini düşünüyor.

AB'nin yeni düzenlemesiyle Avrupa'da satışa çıkarılacak tohumlar için izin alınması gerekiyor. İzin alınabilmesi için üreticiler, tohumlarının kayıtlı olanlardan farklı olduğunu isbatlamak zorunda. Alman Tabiatı Koruma Çemberi isimli dernek, özel üreticilerin nadir çeşitleri üretmesiyle cezalandırılabileceklerini öne sürerek yeni düzenlemeyi eleştirdi. AB Komisyonu ise bu endişelerin yersiz olduğunu, özel bahçe işletenlerin aynı şekilde üretime devam edebileceklerini bildirdi.

Bu haber 822 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,714 µs