En Sıcak Konular

Özbek muhalifler Türkiye'de buluşuyor

7 Mayıs 2013 15:42 tsi
Andican katliamının 8. Yıldönümü sebebiyle Özbek muhalifler Türkiye'de uluslararası konferansta bir araya geliyor.

 Özbekler Birliği tarafından düzenlenecek "Özgür Özbekistan" konulu 2. Uluslararası Konferans yurtdışından birçok Özbek muhalifi ve Türkiye'nin önemli gazeteci, yazar ve STK temsilcilerini buluşturacak.

Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov'un, Andican bölgesinde gerçekleştirdiği katliamı gündeme getirmek ve halkına karşı yaptığı zulümlerin hesabının sorulması gayesiyle düzenlenecek olan konferansta, yurtiçinden ve yurtdışından birçok Özbek muhalif, gazeteci, yazar bir araya gelecek.

ERK Partisi Lideri ve Özbekistan Halk Hareketi (ÖHH) Genel Başkanı Muhammed Salih, ÖHH Başkanvekili Namaz Nurmumin, ÖHH Türkiye Başkanı Alibey Yolyahşi, İngiltere Özbekistan eski Büyükelçisi ve "Semerkant'ta Ölüm" kitabının yazarı Craig Murray, Fergana News Editörü Daniil Kislov, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Fergana Haber Editörü Daniil Kişlov, Özgürder Başkanı Rıdvan Kaya, Sosyal Doku Derneği Kurucu Başkanı Nureddin Yıldız, İmkander Başkanı Murat Özer, Özbekler Birliği Başkanı Adem Çevik, İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Genel Koordinatörü Cihangir İşbilir, Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Koordinatörü Yasin Şamlı, Gazeteci - yazar Abdurrahman Dilipak başta olmak üzere birçok kişi programda konuşmacı olarak yer alıyor.

Özbekistan'da 23 senedir işlenen katliam, cinayet ve işkencelerle ilgili fotoğraf sergisi gerçekleştirilecek olan konferans, Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde, 11 Mayıs Cumartesi günü saat: 09.00'da başlayacak.

Özbek muhalifler, ayrıca Taksim Meydanı'nda 10 Mayıs Cuma günü saat: 11.00'de basın açıklaması yapacak.

ANDİCAN KATLİAMI

13 Mayıs 2005 tarihinde Özbekistan'ın Fergana Vadisi bölgesinde yer alan Andican şehrinde büyük bir katliam yaşandı. Yoksulluk ve haksızlığa karşı Andican Valiliği önünde büyük bir miting düzenleyen halkın üzerine Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov yönetiminin güvenlik güçleri tarafından ateş açıldı. Yaşanan bu olayda 3 bin kişi ölürken, onbinlerce kişi ise Kırgızistan'a kaçtı. Olayın üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen katliam hakkında herhangi bir soruşturma açılmadı.

Bu haber 814 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,526 µs