En Sıcak Konular

'O anlaşma yüzünden 15 milyar dolar kaybettik'

4 Mayıs 2013 15:53 tsi
Ukrayna Başbakanı Nikola Azarov, hapiste bulunan eski başbakan Yulia Timoşenko'nun Rusya ile imzaladığı doğalgaz anlaşması nedeni ile ülkenin kaybının 15 milyar Euro'ya ulaştığını söyledi.


Timoşenko'nun haksız yere tutuklandığı konusunda Alman basınının sorularını yanıtlayan Azarov, "Timoşenko, Rusya ile meşru olmayan bir anlaşma imzaladığı için Ukrayna halkı çok büyük ekonomik kayıp yaşadı." dedi.

Bir politikacının nasıl bu kadar büyük bir hata yapabileceğini anlayamadığını kaydeden Azarov, "Burada kayıp 15 milyar Euro'nun üzerinde. Herhangi bir siyasi motivasyonla olayı değerlendirmek imkansız." eleştirisi getirdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç de, Rusya ile imzalanan 10 yıllık doğalgaz anlaşmasının ülkeyi öldürdüğünü, her yıl ek 6 milyar dolar ödeme yapmak zorunda kaldıklarını ifade etmişti.

Halen hapishanede tutulan eski Başbakan Timoşenko ile 2009'da böyle bir anlaşmanın nasıl imzalandığını anlayamadıklarını ifade eden Yanukoviç, "Kaybettiğimiz her rakam Ukrayna vatandaşlarına sıkıntı olarak dönüyor. Bu anlaşma bizi öldürüyor. Ukrayna bin metreküp için 510-515 dolar ödeme yapıyor. Bu piyasa fiyatları değil." eleştirisi getirmişti.

Yanukoviç'e göre Rusya'nın Timoşenko'yu ikna için nasıl bir yöntem kullandığı belirsiz. İmzalanan anlaşma konusunda ise kendi ulusal çıkarlarını koruyan Moskova suçlu değil.

Timoşenko 11 Ekim'de görülen davada ülkeyi 186 milyon dolar zarara uğrattığı gerekçesi ile 7 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ukrayna mahkemeleri Rusya ile imzalanan anlaşmanın Timoşenko'nun yetki sınırını aştığı ve ülkeyi ekonomik dar boğaza soktuğuna hükmetmişti.

Rusya ve Ukrayna arasında 2009'da imzalanan anlaşma nedeni ile Ekim 2011'den bu yana hapishanede tutulan Timoşenko suçlamaları reddediyor ve kararı siyasi olarak değerlendiriyor.

Batılı ülkeler Timoşenko'nun yargılanmasını ve hapis cezası verilmesini kınarken, Putin de yaptığı değerlendirmede Ukrayna liderinin neden tutuklandığını anlayamadığını ifade etmişti.

(CİHAN)



Bu haber 770 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,731 µs