En Sıcak Konular

Mercan: Sinop modelini Başbakan açıklayacak

1 Mayıs 2013 20:54 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan, "İkinci nükleer santral, Sinop'ta yapılacak. Sinop'taki santralin nasıl bir modelle yapılacağı, 3-4 gün içerisinde Sayın Başbakanımız ve Sayın Bakanımız tarafından açıklanacak" dedi.

Mercan, Nijer Madenler ve Sanayi Kalkınma Bakanı Omar Hamidou Tchıan ile Eskişehir'in Seyitgazi ilçesine bağlı Kırka beldesindeki Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Kırka Bor İşletmesi'nde incelemelerde bulundu.

Mercan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin enerjisinin çok önemli bir kısmını ithalattan karşıladığını, elektrik, doğalgaz ve ısıtma gibi enerjilerin göz önüne alındığında yüzde 75 gibi bir rakamın yurt dışından kaynaklı ithal ikameli olduğunu söyledi.

"Elektrik enerjisi üretiminde hem yerli kaynakları sonuna kadar kullanmamız hem de aynı zamanda dünyanın en gelişmiş ülkelerinin yıllar önce kurmuş oldukları nükleer santralleri kurmamız gerekiyor" diyen Mercan, şöyle konuştu:

"Bu çerçevede bildiğiniz gibi birinci nükleer santrali, Mersin Akkuyu'ya yapacağız. İkinci nükleer santral, Sinop'ta yapılacak. Sinop'taki santralin nasıl bir modelle yapılacağı, 3-4 gün içerisinde Sayın Başbakanımız ve Sayın Bakanımız tarafından açıklanacak. Nükleer santral olmazsa olmaz. Dünyanın büyük gelişmiş ülkeleri nükleer santral kurmuştur. Mesela, Fransa toplam enerjisinin yüzde 75'ini nükleer enerjiyle sağlıyor. İngiltere'de, Almanya'da, dünyanın her yerinde var. Olmayan sadece Türkiye gibi ülkeler ve Türkiye'de de mutlaka olması lazım."

-"Türkiye ekonomik açıdan çok büyük bir başarı hikayesine sahip"-

Tchıan ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ocak ayında gerçekleştirdiği Nijer ziyaretinin tarihi önem taşıdığını anımsatarak, "Ülkemizin kuzeyinde yaşayan bir halk Türk kökenli. Bu sadece siyasi bir ziyaret değil, aile ziyaretiydi. Türkiye ekonomik açıdan çok büyük bir başarı hikayesine sahip. Bu başarı öyküsünü Afrika ülkeleri de takip etmelilerdir" dedi.

Grup, daha sonra Eskişehir'in Alpu ilçesinde maden arama tesislerinde incelemelerde bulundu.

aa

Bu haber 720 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,540 µs