En Sıcak Konular

İran muhalefetinden seçim öncesi ılımlı mesajlar

1 Mayıs 2013 14:56 tsi
İran'daki muhalifler yaklaşan genel seçimler öncesi İsrail'le ilgili ılımlı mesajlar veriyor

İran'da 14 Haziran'da yapılması planlanan genel seçimlere 2 aydan az bir zaman kala, siyaset sahnesi ısınmaya başladı. Liderlerin seçimlere giderken ana gündem maddelerinden biri İsrail, diğeri ise ülkeye Batılı ülkelerce uygulanan ambargolar.

Seçimlerde aday olup olmayacağı henüz netleşmeyen ancak başka adayı destekleyeceği tahmin edilen İran'ın etkin siyasi aktörlerinden eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani, seçimler öncesi İsrail'e yönelik ılımlı mesajlar verdi. Rafsancani, ülkesinin İsrail ile savaş halinde olmadığını ve bu ülkeye karşı bir savaş başlatma niyetinin de bulunmadığını söyledi.

Rafsancani'nin bu sözleri İran medyasında yoğun şekilde tartışılırken, diğer bazı politikacılar da tecrübeli siyasetçinin açıklamalarından cesaret alarak, İsrail ile ilgili kendi fikirlerini beyan ediyor.

Ülkedeki siyasetçilerden bazıları, Rafsancani'nin bu sözleri, İsrail'in varlığını sorgulayan ve Holokost'u (Yahudi soykırımı) reddeden mevcut lider Mahmut Ahmedinejad'a tepki amacıyla söylediğini düşünüyor. Kimileri ise Rafsancani'nin "Biz İsrail ile savaş halinde değiliz, bu ülkeye karşı savaş açma niyetimiz de yok ancak Arap ülkeleri savaşırsa onlara destek verebiliriz" yönündeki açıklamasını, seçim öncesi uluslararası kamuoyunun desteğini kazanma amaçlı bir çıkış olarak yorumluyor.

Reformcu ve merkeze yakın isimler her ne kadar Ahmedinejad'ın İsrail politikalarını eleştirse de seçimlerde aday olmak isteyenler, yaptıkları yorumlarda daha dikkatli dil kullanıyor. Zira hiçbir aday İsrail'i "Ortadoğu'nun kanseri" olarak niteleyen dini lider Ayetullah Ali Hamaney ile karşı karşıya gelmek istemiyor.

AHMEDİNEJAD'IN İSRAİL SÖYLEMİ ELEŞTİRİLİYOR

Seçimin favori adayları arasında gösterilen merkez sağ politikacı ve Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bağir Galibaf, Mahmut Ahmedinejad'ın İsrail politikasını eleştirerek, "Ortada hiçbir sebep yokken bir anda Yahudi Soykırımı meselesi gündeme getirildi. Bu İran'ın itibarını ciddi anlamda zedeledi. Sonuçta İran ve Filistinlilere bir fayda sağladı mı?" ifadelerini kullandı.

Bir başka rejim yanlısı politikacı Gulam Ali Haddad da Mahmut Ahmedinejad'ın Yahudi Soykırımı olmadığı yönündeki çıkışını desteklemediğini, bunun bir getirisinin bulunmadığını belirtmişti.

Seçimlerde aday olmasına kesin gözüyle bakılan aşırı sağcı Muhammed Hasan Ebuturabi Ferd de Ahmedinejad'ın İsrail söylemlerinin "hesapsız" bir şekilde yapıldığını söylemişti.

İsrail karşıtlığının devlet politikası haline geldiği İran'da, seçim sonrası ABD ve Batı ile iyi ilişkiler geliştirmek isteyen liderin karşılaşacağı en önemli konulardan biri de dini lider Ayetullah Ali Hamaney'e rağmen İsrail meselesi.

Tel Aviv ve Tahran birbirini baş düşman olarak görürken, İsrail nükleer faaliyetleri nedeniyle İran'daki bazı nükleer tesisleri vurma tehditlerinı artırarak sürdürüyor. İran ise olası bir saldırıda İsrail'i haritadan silmekle tehdit ediyor.

İran'ın nükleer çalışmaları nedeniyle başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerin uyguladığı ambargolar da seçimin ve siyasetin ana gündemlerinden biri olmaya devam ediyor. Ülkede azalan petrol gelirleri, yükselen enflasyon ve pahalılaşan hayat şartları seçimlerin temel belirleyicilerinden biri olacak.

Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,678 µs