En Sıcak Konular

Karabük'te 1 Mayıs coşkusu

1 Mayıs 2013 13:40 tsi
Hak-İş tarafından Karabük'te düzenlenen "Karabük'teyiz, Taksim'deyiz, Tüm Türkiye'deyiz" mitingi başladı.

Albay Karaoğlanoğlu Caddesi'nde düzenlenen mitinge konfederasyona bağlı Hizmet-İş, Öz Orman-İş, Öz Gıda-İş, Öz İplik-İş, Çelik-İş, Öz Tarım-İş, Öz Ağaç-İş, OLEYİS, Öz-İş, Birlikorman İş, KKTC Kamu-Sen, Öz Maden-İş, Medya-İş, Öz Taşıma-İş, Öz Petrol-İş, Futbol-Sen ve Liman-İş sendikalarının üyeleri katıldı.
 
"6 aylık işçiliğe son", "mevsimlik işçilere kadro istiyoruz", "ormanda işler sürekli işçi geçici" ve "taşeronlaşmaya hayır" yazılı dövizler taşıyan işçiler, miting alanını sendikalarının flama, bayrak ve afişleriyle donattı.
 
Sendika üyeleri, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve konfederasyona bağlı sendikaların genel başkanlarının kürsüye çıkmasının ardından, bildiri okudu.
 
Bütün kutlamalar şenlik havasında geçsin
 
Mitinte konuşan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise, bütün 1 Mayıs kutlamalarının Karabük'teki gibi görkemli, şenlik havasında, olaysız, kavgasız ve gerilimsiz geçmesini dileyerek şunları kaydetti:
"Bugün, onur ve erdemini her şeyin üstünde tutan emekçilerin günü. İşsizler, haksızlığa uğramışlar, kimsesizler, yoksullar, yetimler, engelliler, emeklililer, bugün sizin gününüz. Bugün gençlerin, emekçi kadınların günü. Alın terimizi ekmeğimize kattık. Onun için terliyoruz. Yeni Türkiye'yi ter ve emeğimiz inşa edecektir. Bugün 1 Mayıs'ın kalbi Karabük'te atıyor. Bugün emeğin sesi Karabük'ten tüm Türkiye'ye yayılıyor. Bugün de sesimizi Karabük'ten yükseltiyoruz.

Barış, özgürlükler, haklar, daha güçlü sendikacılık, daha çok demokrasi, sosyal adalet, iş ve aş, sömürüsüz, baskısız, onurlu bir yaşam için alanlardan haykırdıklarını kaydeden Arslan, "Sesimizi duyun, bizi anlayın. Bizim derdimiz var. Taşeron köleliği reddettiğimiz için sesimizi yükseltiyoruz. Örgütsüzlüğü, güvencesizliği, kuralsızlığı tetikleyen taşeron çalışmalar son bulmalıdır. Milyonlarca taşeron işçinin mağduriyeti giderilmelidir" ifadesini kullandı.

Arslan, Türkiye'nin iş kazalarında dünya üçüncüsü ve Avrupa birincisi olduğunu dile getirerek, her gün ortalama 172 iş kazasında 3 işçinin hayatını kaybettiğini, 5 işçinin de iş göremez hale geldiğini savundu.
 
Süreci destekliyoruz
 
Türkiye'de 30 yılı aşkın süredir devam eden çatışma nedeniyle 40 bine yakın insanın hayatını kaybettiğini anımsatan Arslan, şöyle konuştu:
"Bugün akan kanın durması için yeni bir süreç başlamıştır, barış sürecini destekliyoruz. Hak-İş olarak, Hz. Mevlana'nın söylediği gibi 'Bu dünyaya, ayırmaya, bölmeye, parçalamaya gelmedik. Biz, parçaları onarmaya, birleştirmeye, dağılanları toplamaya, insanlar arasında köprü olmaya geldik' anlayışını eksen aldık. Bu anlayışımız doğrultusunda 'daha fazla canımız gitmesin, kan akmasın' diye, ülkemizin bugünü ve geleceği, bütünlüğü, insanlarımızın birlik, beraberlik ve kardeşliği için barış sürecini destekliyoruz."
 
"Türkiye'nin yeni bir anayasayı hak ettiğine inanıyoruz"
 
Arslan, 12 Eylül Anayasası'ndan kurtulmanın ihtiyaç değil, zorunluluk olduğunu savunarak, sendikalarının mevcut Anayasa'ya başından beri karşı çıktığını, itiraz ettiğini vurguladı.

Hak-İş olarak özgün anayasa önerimizi hazırladık. Türkiye'nin yeni ve sivil bir anayasayı hak ettiğine inanıyoruz. Buradan sesleniyoruz, meclis yeni ve sivil bir anayasayı başarmalıdır."

Arslan, kadına yönelik şiddeti ve kılık kıyafet nedeniyle ayrımcılığı reddettiklerini ifade ederek, "Kamuda ve özel sektörde yaşanan başörtüsü sorununun giderilmesini istiyoruz. Kadınların her alanda istihdamının sağlanmasını istiyoruz" diye konuştu.

aa


Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,861 µs