En Sıcak Konular

Çeçenleri dünya genelinde kötüleyenler kim?

30 Nisan 2013 15:03 tsi
Çeçenleri dünya genelinde kötüleyenler kim? “Bütün Çeçenler kötü adamlardır” fikrini yaymaya çalışıyorlar.

Washington’ın yarım saat kuzeyinde, bölgenin en zengin semtlerinden Montgomery’de yaşıyor. Ailesi ve altı çocuğuyla, iki katlı bir evde. 15 Nisan Boston bombalamasının, Çeçen kardeşler Tamerlan (26) ve Cevher (19) Tsarnayev tarafından yapıldığı anlaşılınca, Amerika onu televizyon kameralarının önünde bağırarak saldırıyı lanetleyen konuşmasıyla tanımıştı. Ancak olayla ilgili yeni detaylar ortaya çıktıkça işler karıştı. Ve baştaki sağduyunun sesi amca Ruslan Tsarni (42), birden hikâyenin en esrarengiz kişisine dönüştü. CIA’in 80’lerdeki en güçlü isimlerinden, radikal İslam ve Rusya uzmanı Graham Fuller’ın eski damadı olması... Neo-conların kontrolündeki Halliburton şirketiyle olan ilişkisi... Çeçen diasporasıyla yakın teması... Amca Tsarni’yi Boston olayının göbeğine oturttu. Ve ortalık zaten komplo teorileriyle doluyken, hakkındaki iddialar CIA elemanı olmasına kadar vardı. İşte Tsarni ile bu sırada buluşup konuştuk. Çok odalı, duvarları aile fotoğraflarıyla dolu, çok çocuklu, çok televizyonlu, tipik bir Amerikan ailesi evinde. Fuller’ın kızı Samantha Ankara Fuller ile olan evliliğini, yeğenlerinin Boston’daki Türk arkadaşlarını, Ermeni kökenli, sonradan İslam’a geçmiş Misha’nın rolünü, anneyi konuştuk.

Tamerlan ve Cevher’le uzun süredir görüşmediğinizi söylemiştiniz.
- Evet 2009’dan beri. Tamerlan’da konuştuğumda, hayata dair yeni bakışını duyduğumda. Değişik konularda Arapça konuşmalar evet, ama dini cümleler değil kastettiğim. Boş laflar...

Çocuklardaki değişimi ne zaman fark ettiniz?
- Bunlar sadece konuşmalar, çok ciddiye almadım. Çünkü onları biliyorum. Bu insanları biliyorum. Ve ben büyük değişimlere inanmam. Çünkü insanlar hiçbir zaman büyük değişimler yaşamazlar.

İş teklifi aldınız mı?
- CIA’den mi? Ben mi? Hayır. Ama alsaydım, CIA beni işe almak isterse, bu beni rahatsız etmezdi. Ben CIA’de yanlış bir şey görmüyorum.

Herhangi bir istihbarat kuruluşuyla bağınız oldu mu?
- Hayır. Bakın bunlar nereden çıktı bilmiyorum. Nasıl körüklediklerine de şaşırıyorum. Olaya Çeçenleri ekliyorlar. Bunu kimler yapıyor emin değilim.

Sizin düşünceniz ne?
- Benim izlemimim, “Bütün Çeçenler kötü adamlardır” fikrini yaymaya çalışıyorlar. Musibet yaşandı. Şimdi Çeçenleri dünya genelinde kötü göstermeye çalışıyorlar. Bazı yabancı ülke temsilcilerinin açıklamalarını gördüm. “Gördünüz mü, bunlar kötü insanlar dememiş miydik” diyorlar.

Ruslar mı?
- Evet. Rus halkı değil ama Rus Hükümeti. Ben bütün devlet kanallarında bir bombalama olayı şüphelisinin ailesinin basın toplantısının aynı anda yayınlandığını hatırlamıyorum. Bunun arkasında bir şey var.

Bu olay bölgedeki Çeçenlerin durumunu etkileyecek mi?
- Böyle şeyler her zaman etkili olur. Eskiden Çeçenleri kim biliyordu. Şimdi herkes biliyor. Elbette etkileyecek. Ermeniler de çok sinirliler. Elbette onlar da bunu hak etmiyorlar. Ben Misha’dan bahsederken söyledim ama onları yaralamak istememiştim.

Bunun Çeçenlere karşı bir komplo olabileceğini düşünüyor musunuz?
- O kadar ileri değil. Bu saldırı Amerikalılara karşı yapıldı.
...

Türk kökenli işadamı Selami Şehsuvaroğlu ile de bir ilişkiniz olmuş.
- Selami Şehsuvaroğlu’nun bunun içine neden çektiğinizi anlamıyorum. Bu şekilde insanlara zarar verirsiniz. Hiç kimse böyle bir olayla birlikte anılmak istemez. 2006’nın başından beri Şehsuvaroğlu ile konuşmadım. O zaman TPAO’daki bir sürü kişiden de bahsedebilirsiniz.

Konuşmak istemiyorsunuz.
- Şehsuvaroğlu, başkan yardımcısı olduğum Nelson Resources Limited’te 2001’den beri iş arkadaşımdı. Benim görevim hukuk işleriydi. 2005’te Mart ortasından Haziran ayının sonuna kadar, Big Sky Energy adlı bir şirkette iş geliştirmeden sorumlu başkan yardımcısıydım. O da başkan ve CEO’ydu. Dediğim gibi, haziran sonunda o şirketten istifa ettim. Sonra da onunla hiçbir ilgim olmadı.

Soyadınızı niye değiştirdiniz?
- Çünkü ‘Tsarnayev’ bir Rus ismi. Niye o ismi taşıyayım? Tsarni, Çeçen ismi. Öbür kardeşim de değiştirdi. Amerikan vatandaşı olurken size bir form veriyorlar. ‘İsminizi değiştirmek ister misiniz’ diye soruyorlar. O kutuya bir tık atarak yapıyorsunuz. Çok basit.

Peki bu sizce bir cihat mıydı?
- Cihat mı? Cihat nedir? Masum yaşamları söndürerek insanın hayatını bir kenara atması mıdır? Bunu, uğruna yaptıkları biri olmalı. Arkalarından ağlayacak biri olmalı. Irak mı Afganistan mı? Hadi ama. Kafkaslarda bizim kendi bir sürü problemimiz var. Hayatlarında hiçbir Iraklı ve Afgan tanımadıkları halde niye yapsınlar!

O zaman motivasyonları ideolojik miydi duygusal mıydı?
- İdeolojik değildi. Sadece onun söyleyebilirim. Ağabeyimi biliyorum. Hiçbir zaman çocuklarına bunun gibi şeyler öğretmez. Ama karısının öğrettiklerine de karşı gelemez. Bunu yapacak gücü yoktu. Şu Misha’ya bakın. Mishalar her zaman varlar. Genç insanları ayartan birileri her zaman olacak biz her zaman onlara karşı tedbirli davranacağız.

Hiç etrafınızdan bu olaydaki tavrınız yüzünden eleştiri aldınız mı?
- Bazıları neden inkâr etmedin, neden hemen kabullendin diye beni eleştiriyor. Hayır. Eğer inkâr etseydim, olayda ölenlerin yakınlarına, yaralananlara saygısızlık ederdim. Herkesin çıkıp bunu kınaması gerekiyordu. Ben de onu yaptım.

Tolga Tanış / Hürriyet (İlgili kısım)



Bu haber 3,432 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,023 µs