En Sıcak Konular

Suriye'deki tarihi eserler kaçırılıyor

30 Nisan 2013 14:55 tsi
Muhaliflerin kurduğu Halep Meclisi üyesi, eğitim ve tarihi eser sorumlusu Azzam Hanciy, "Suriye'de ayakta kalan tarihi eserler yurtdışına kaçırılıyor" dedi

Suriye'de iki yılı aşkın süredir devam eden çatışmalarda 80 bin kişi hayatını kaybederken, ülkedeki tarihi eserlerin çoğu büyük zarar gördü. Muhaliflerin kurduğu Halep Meclisi üyesi, eğitim ve tarihi eser sorumlusu Azzam Hanciy, ülkedeki tarihi eserlerin harabeye dönüştüğünü ifade etti.

Halep'teki Emevi Camii başta olmak üzere bir çok tarihi yadigarın tahrip olduğunu, bir çok değerli eserin yurt dışına kaçırıldığını belirten Hanciy, bu konuda uluslar arası kamuoyundan destek beklediklerini ifade etti.

Yeni Ümit ve Hira dergilerinin İstanbul'da organize ettiği İcma ve Kolektif Şuur Sempozyumu 'na katılan Azzam Hanciy, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) özel açıklamalarda bulundu.

Son olarak Halep'te tarihi Emevi Camii'nin harabeye dönen görüntülerini ve ardından yıkılan minaresini hatırlatan Hanciy, "Bilindiği üzere Halep, tarihi eser bakımından dünyanın en zengin şehirlerinden biri. Bu tarihi eserlerin başında Hz. Zekeriya'nın kabrinin bulunduğu Emevi Camii geliyor. Caminin son hali adeta yüreğimizi parçaladı. Özellikle son olarak minarenin yıkılması ise ayrı bir acı verdi. Minare çatışmalarda yönetime bağlı tank ateşiyle yıkıldı. Tabii ki zarar gören sadece Emevi Camii olmadı. Cami çevresindeki bölgenin tamamı ve tarihi yerler de zarar gördü. Zarar gören Halep Çarşısı dünyanın en eski çarşılarından biri." diye konuştu.

EMEVİ CAMİİNDEKİ ÇOK SAYIDA EL YAZMASI VE TARİHİ KİTAP KURTARILDI

Emevi Camii çevresinde şiddetli çatışmaların sürdüğünü ifade eden Hanciy, "Bu çatışmalarda çok eski tarihi eserlerin olduğu, vakıf kütüphanesi maalesef tamamen yandı. Ancak biz eğitim ve kültür merkezi olarak bu eserlerin büyük bölümünü kurtarmayı başardık. Kitaplar; eski Kur'an-ı kerimler, dini ve fıkhî eserlerden oluşuyor. Ayrıca çok sayıda el yazması eser ile Halep Kur'an-ı Kerimi ve sahabe Muğire'nin Kur'an-ı Kerim'inin yanı sıra uzay bilimleri ile ilgili çok eski eserler bulunuyordu. Tüm bu eserleri taşıyarak güvenli bir bölgeye götürmeyi başardık. Taşıdığımız yeri de kimsenin zarar vermemesi için gizli tutuyoruz. Ancak maalesef çok sayıdaki tarihi kitabı kurtaramadık. Alevler içinde yandılar. " şeklinde konuştu.

NURETTİN ZENGİ TARAFINDAN YAPILAN MİNBERYİ KORUMAK AMACIYLA DUVAR ÖRECİZ

Caminin yoğun çatışmalar sebebiyle birçok bombalamaya maruz kaldığını anlatan Hanciy, " Emevi Camii'nde Nureddin Zengi tarafından yapılan eşsiz bir minber bulunuyor. Halep'te yapılıp ardından Kudüs'e gönderilen 1969 yılında Yahudiler tarafından yakılan mihrabın bir benzeri. Minber hâlâ ayakta ve sağlam. Onu korumaya çalışıyoruz. Bu minberi ateşten korumak amacıyla etrafına duvar örmeyi düşünüyoruz."dedi.

Suriye'de hem akan kanın durdurulmasını hem de tarihi mirasının korunmasını isteyen Hanciy, "Suriye'de akan kan ve kaybolan tarih, bizi çok hüzünlendiriyor. Şu an Suriye'de el yazlamaları başta olmak üzere tarihi eserler konusunda da bir cinayet işleniyor. Uluslar arası kamuoyunun sadece Suriye'nin değil tüm dünyanın tarihi olarak kabul edilen eserlerin korunması konusunda harekete geçmesi çağrısında bulunuyorum. UNESCO gibi uluslar arası kuruluşların harekete geçmesini bekliyoruz. Eski Halep civarında çok sayıda tarihi eser bulunuyor. Bunların taşınıp korunması için bu kuruluşlara destek çağrısında bulunuyorum. " ifadesini kullandı.

Suriye'nin tüm bölgelerinde devam eden çatışmaları hatırlatan Hanciy, söz konusu tüm bölgelerde tarihi eserlerin adeta yağmalandığını ve yurt dışına kaçırıldığını söyledi. Suriye'de tarihi eser mafyalarının olduğunu ve bu eserleri yurt dışına kaçırdığını iddia eden Hanciy, çok sayıda yurt içinde ve yurt dışında tarihi eserin satıldığı haberleri aldıklarını sözlerine ekledi.

Bu haber 717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,848 µs