En Sıcak Konular

Arap Baharı’nın zor kısmı önümüzde

30 Nisan 2013 13:00 tsi
Arap Baharı’nın zor kısmı önümüzde "Arap Baharı'nın zor kısmı önümüzdedir. O da bundan sonra nasıl bir Libya kurulacak, nasıl bir Suriye kurulacak, bundan sonra nasıl bir Tunus kurulacak ve inşallah devrim başarıya ulaştıktan sonra nasıl bir Suriye inşa edilecek? Esas soru budur."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi (IMPR) tarafından Ankara'da düzenlenen 'Suriyeli Süryaniler ve Türkiye Barışı: Barışı Birlikte İnşa Etmek' konferansında konuştu. Arap Baharı ile ilgili olarak meselenin birinci bölümünün daha kolay olduğunu belirten Kurtulmuş, "Çünkü mevcut diktatör rejimler karşısında inim inim inleyen onlar karşısında zulme tabi olan tutulmuş olan kitleler ortak bir düşman etrafında birleşebiliyorlardı. Mısır'da Mübarek gitmesi gerekiyordu. Hem Müslümanlara hem Kıptilere hem İslamcılara hem solculara hem de Liberallere bütün toplumsal kesimlere baskı yapan bir diktatördü. Aynı şekilde Libya'da, aynı şekilde Tunus'ta mevcut eski diktatörler gerçekten herkesin nefretini kazanmış herkes tarafından gitmesi gereken unsurlar olarak görülen siyasi figürlerdi. Onların gitmesi ile bütün halk kesimi birleşti." diye konuştu.

"ARAP BAHARI'NIN ZOR KISMI ÖNÜMÜZDE"

Arap Baharı'nın zor kısmı önümüzde olduğunu söyleyen Kurtulmuş, "Bundan sonra nasıl bir Libya kurulacak, nasıl bir Suriye kurulacak, bundan sonra nasıl bir Tunus kurulacak ve inşallah devrim başarıya ulaştıktan sonra nasıl bir Suriye inşa edilecek? Esas soru budur. Daha zor olan soru budur? Herkes eskiden getirmiş oldukları ile herkes ben derse sadece kendi fikrini kendi siyasi çevresinin, kendi temsil ettiği toplumsal kesimin hâkimiyeti üzerinde mesela bir Suriye şimdiye kadar yaşadığı açıları geride bırakamaz. Suriye'nin şimdiye kadar açılarını geride bırakılması için Suriye'de halkın istediği istikamette yeni bir rejimin kurulması ve bu rejim kurulurken bütün siyasi kesimlerinde sözlerinin taleplerinin isteklerinin mutlaka yeni Suriye yönetiminde yansıtılması gösterilmesi şarttır:" şeklinde konuştu.

"ORTADOĞU TARİHİ SÜRECİN EŞİĞİNDE"

Ortadoğu coğrafyası tarihi bir geçiş sürecinde olduğunu hatırlatan Numan Kurtulmuş konuşmasına şöyle devam etti: "Yıllardır Ortadoğu'da hem soğuk savaş döneminde hem de soğuk savaş döneminden sonra halktan uzak halktan irtibatı olmayan bir takım diktatörler bir takım baskıcı unsurlar bütün kendi haklarına kan kusturdular. Suriye'de, Mısır'da, Libya'da, Cezayir'de ve Yemen'de bütün halkların Arap Baharı diyerek halkların ayağa kalktığı coğrafyada hemen hemen tamamında maalesef diktatörler yetkiyi halktan almayan ve halka da hesap vermek zorunda olmayan diktatörler yıllarca bu ülkenin insanlarına zulüm altında inim inim inlettiler. Gelinen noktada Ortadoğu hakları bu eski diktatörlere karşı 'nefret' kelimesi ile özetlenebilecek bir haleti ruhiye içerisinde yıllardır çekmiş oldukları bu baskı ve zulümlere karşı ayaklandılar."

Bu arada, konferansa katılımın düşük olduğu gözlendi.

(CİHAN)

Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,000 µs