iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Kandil'e 'çekilmeyin' diyen hangi İran?

30 Nisan 2013 11:20 tsi
Kandil'e 'çekilmeyin' diyen hangi İran? PKK'nın çekilmesinden hangi ülke, pardon, "kim" rahatsız?.. iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Terör örgütünün Türkiye'den çekilme süreci devam ederken, yıllardır Türkiye'ye pranga olan PKK'nın bu seferki eyleminden memnun olmayan, olmayacak ülkelerin mevcudiyeti de sürpriz değil.

Bu konuda sıkça gündeme gelen bir ülke de, hatta belki tek ülke de İran! PKK'nın yaklaşık 30 yıllık ömrüne bakıldığında bu örgütü desteklemeyen bölge içi veya dışı pek az ülkenin ismi kalmış bulunuyor.

İngiltere'den Suriye'ye, ABD'den AB üyesi ülkeleri, Rusya'dan Yunanistan'a ve İsrail'e kadar pek çok ülkenin ismi bu uluslararası suçla irtibatlandırıldı. Hatta büyük bir kısmı ispatlandı da!

Ancak bu günlerde, bu konuda popüler ülke İran! Tahran yönetimi Türkiye'nin terörden kurtulmasından memnun olmayan ülkelerin başında, daha doğrusu tek geçilen ülke olarak zikrediliyor.

Bu konuda son haber de dün Milliyet Gazetesi'nde Aslı Aydıntaşbaş imzasıyla yayınlandı. Habere göre; İran istihbaratı, PKK'yı çözüm sürecinden vazgeçirmeye çalışarak askeri yardım teklifinde bulunmuş, PKK da teklifi reddetmişti.

Haberde bu bilgilerin kaynağı/doğrulayanı olarak, "üst düzey bir hükümet yetkilisi" ile Kuzey Irak'taki yerel hükümet gösterildi. Bu hükümet yetkilisinin "Türkiye hükümetinin bir yetkilisi" olduğu, İran hükümet yetkililerinin böyle bir bilgiyi doğrulama ihtimalinin zayıflığından anlıyoruz!

Bölgede Türkiye ile rekabet halinde olan İran'ın, PKK'nın tasfiye olma sürecinden rahatsız olması doğal karşılanabilir. Kısa bir süre öncesine kadar Kandil'e güçlü operasyonlar yaparak örgütün PJAK kolunu sindirmiş olsa ve kısa süre sonra örgütün yüzünü İran'a dönme ihtimalinden bahsediliyor olsa bile!

Keza, İran gibi diplomasi ve istihbarat varlığı/tecrübesi bulunan bir ülkenin "reddedileceğini bile bile" terör örgütüne teklif götürmesi de ilginç.

Bu tür haberlerin önemli bir boyutu da İran'ın uluslar arası konumu ile ilgili çağrışımlar yaratabilmesi. İran'ın; ABD, İsrail ile ilişkileri ile nükleer tartışmalarda aldığı tutum, nihayet Haziran ayında yapılacak olan ve sadece Tahran'ın değil bölgenin geleceğine, Batı ile ilişkilerine ilişkin ipuçları verecek.

Seçimlerde Ahmedinejad yanlıları ile İran dini liderliği arasında sert bir mücadelenin geçtiği, İran'ı "izleyen ülkelerin" seçimin sonucu merakla beklediği, hatta "tercihlerde" bulunduğu da biliniyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 4,500 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,876 µs