En Sıcak Konular

''Özgürlük kurumları oluşacak''

29 Nisan 2013 12:58 tsi
''Özgürlük kurumları oluşacak'' Akil İnsanlar Ege Bölgesi Gurubu Başkanı Erdem, "Türkiye'ye, yeni yönetim sistemi ve yeni demokratik ölçüler gelince bunun sonucunda özgürlük kurumları oluşacak" dedi.

Akil İnsanlar Ege Bölgesi Grubu Başkanı Tarhan Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, siyasi partilerin çözüm sürecine karşı çıkmalarının temelinde yatan nedenin, "yönetim sisteminin değişme korkusu" olduğunu söyledi.

"O zaman merkezdekilerin idare hakları azalacak ve merkezden bundan böyle (hotbed) diyerek bütün Türkiye'yi etkileme imkanları kaybolacak'' diyen Erdem, çünkü herkesin kendi meselesini kendisinin konuşmaya başlayacağını, bunun için de bilgiye ihtiyaç duyulacağını ifade etti.

Erdem, ''O zaman halkın ihtiyaçlarını bilerek ve onlara çözüm üreterek davranmaya başlayacaksınız. Çok yakın bir zamanda buna dönüşeceğini sanıyorum. Türkiye'ye, yeni yönetim sistemi ve yeni demokratik ölçüler gelince bunun sonuncunda özgürlük kurumları oluşacak" diye konuştu.
 
"TC'nin kaldırılması gibi bir şey olabilir mi?"

 
Erdem, Türkiye'de çözüm sürecini sabote etmek isteyenlerin olağanüstü planlarıyla bazı olaylar çıkarabileceğini dile getirdi.

Bu durumdan ürkmemek gerektiğinin altını çizen Erdem, "Bakın TC'nin kaldırılması gibi bir şeyler söylüyorlar. Böyle bir şey yok. Türkiye'de TC'nin kaldırılması gibi bir şey olabilir mi? Bir yerde ferdi bir olay oldu. Şimdi bunu kullanmaya çalışıyorlar. PKK'nın çekilme sırasında provokasyonlar olabilir, bundan da ürkmeyelim. Bunu yapacak olanlar çok bilgili ve tecrübelidirler" ifadelerini kullandı.
 
''3-5 ay sonra çok farklı şeyler konuşulacak''
 
Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Sekreteri Ayhan Ogan da AA muhabirine yaptığı açıklamada, çözüm sürecinde önlerinde uzun bir yol kalmadığını, Türkiye'de 3-5 ay sonra çok farklı şeyler konuşulacağını söyledi.

Ogan, çekilme kararının süreçten endişe duyanları rahatlattığını ve akil insanlar dahil herkesin işini kolaylaştırdığını kaydederek, "Biz çekilmeyle değil, sonrasındaki yeni siyasi düzende, demokratik hukuk devleti içinde bu sorunları bir daha yaşamamamız için ülkemizin önünü açmak için hangi adımların atılması gerektiğiyle ilgileniyor ve bu bakış açısıyla bir rapor hazırlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.
 
Süreçte medyanın rolünü de değerlendiren Ogan, şunları kaydetti:

"Medya barışın dilini kullanmalı. Biz seçme yapmadan salonlara herkesi davet ediyoruz, herkes özgürce konuşabiliyor. İçerde 700 kişi, 1000 kişi toplanıyor ama dışarda 20 tane cahil cühelanın gürültüsü medyada yer alıyor, sanki süreç bunlar üzerinden gidiyormuş gibi. Bu bir 'habercilik şehveti' diye bakıyorum ben. Bu noktada AA'ya teşekkür ediyoruz. Bizi çok yakından takip ediyor."
 
''İnsanlar ümitvar''
 

Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez de "İnsanlar 30 yıldır devam eden terör sorununun çözümü noktasında süreçten önemli ölçüde ümitvar, bir beklenti var" dedi.
 
Hakyemez, şunları kaydetti:

"Bu işi siyasi iktidarın yürütmesi dolayısıyla daha fazla bir güven var çünkü neticede şeffaf bir süreç. 10 yıl öncesinde bu biçimde bir süreç başlatılmış olsaydı insanların tepkisi çok daha farklı olabilirdi ama günümüzde Türkiye'de gelinen demokratik kültür seviyesinin yüksekliği açısından baktığınızda insanlar bu sürece daha farklı bakıyorlar. Bu önemli bir nokta ama insanlar aynı zamanda şunu da biliyorlar, bölünmezlik noktasında bir sorun yok. Bölünmez bütünlük Türkiye'de sürece taraftar olan ya da karşı olan herkesin mutabık kaldığı önemli nokta. Bölünmez bütünlük noktasında bir sorun olmayınca insanlar süreci daha sağlıklı şekilde değerlendirip destekleyebiliyor."

aa



Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,723 µs