iyibilgi Ankara<" /> iyibilgi Ankara<"/>

En Sıcak Konular

Türkiye, 'ÖIO'nu da destekler mi?

29 Nisan 2013 09:07 tsi
Türkiye, 'ÖIO'nu da destekler mi? Hem parçaları yapıştırmak için hem de ABD’nin sinek gibi yapışıp kalışını anlamak için!.. Irak, bölgedeki tüm dengeleri parçalama potansiyeli besliyor ve artık "Özgür Irak Ordusu" lafı duyulmaya başlandı!.. iyibilgi Ankara<

Güney komşumuzda-hâla tek parça olduğunu varsayarak-yüksek iç savaş potansiyeli barındıran bitmek bilmez terör dalgası, sık sık katliam boyutuna yükselmeye başladı. Irak iç dinamiklerinin ürettiği kılcal damarlar Ortadoğu'nun neredeyse tamamına bağlı olduğundan, herhangi bir patlama herkesin camını-çerçevesini indirecek güçte olacak!..

Bağdat bugün başta Nuri el Maliki'nin garip hükümeti eliyle yarattığı sertlik yanlısı yönetim modeli ve politik sağırlık yüzünden hızla felakete sürükleniyor. Başta mezhep dengeleri olmak üzere ülkenin hayati fonksiyonlarının tamamı sersemlemiş durumda.

Ülkenin bozulan dengeleri Maliki politikalarının bir ürünü elbette ama Maliki buna tek başına yapmıyor. Zaten yapamaz da. Hem kabine için dengeler hem de İran ile ilişkileri ayrı ayrı ve yine kendi içlerinde de ayrı ayrı dengeler barındırıyor.

Yani evet Tahran Maliki'yi destekliyor ve yönlendiriyor ama bunu hangi İran yapıyor? Kabine içindeki başka mezhepsel dengelerinde ülkeyi ayrı yönlere çeken vektörleri var.

Tabii en riskli konu ülke yönetiminin ve silahlı kuvvetlerin Sünni yapıya karşı aldığı tutum! Bilhassa Irak'ın Batı ve Kuzey bölgelerinde Sünni aşiretlerde ciddi hareketlenmeler ve kendilerine has silahlı kuvvet inşaları görülüyor. Ama bu bilgi dahi yeni değil.

Benzer durum ülkedeki Şii yapılanmalar için de geçerli ve onlar da deyim yerindeyse asker topluyor. Üstelik kimileri İran desteğine sahip.

Ve tabii daha da belalı bir konu olarak Irak ordusunun Musul-Kerkük "cephesine" yönelik girişimleri.

Peki bu kadar riskli gelişmelere rağmen neden Irak Maliki'yi değiştirmiyor? Bu sorunun yanıtı tahminlerden daha basit yanıt üreten iki başka soruya açılıyor! Maliki'yi almaya güçleri mi yetmiyor yoksa Maliki tam da istenen adam mı?

Ülkede her an bir yerlerde terör eylemi, patlama oluyor ama bunlar sadece işaret. Bir ülkede birden çok ordu var. Üstelik şimdi bir de, tıpkı Suriye'deki gibi bir "Özgür Irak Ordusu"ndan bahsediliyor ki..

Dışarıdan karışmaya ve desteklemeye hazır başka güçler var anlamına gelir!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,689 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,468 µs