En Sıcak Konular

'Sahada kurt var'

28 Nisan 2013 01:17 tsi
'Sahada kurt var' "Kandil'den onlara seslenenler de 'silahlarınızla birlikte nasıl girdiyseniz, öyle çıkın' diye bir talimatları vardı. Kendinizi kollayın koruyun. Sahada kurt vardır. "

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, "Dün 'savaş var' diye kıyametler kopartıyorlardı, iktidara yönelerek 'siz bu savaşı niye durdurmuyorsunuz?' diyorlardı. Bu gün savaş durmuş, insanlar ölmüyor Aynı birimler yine, 'siz niye bu süreçte müzakereleri sürdürüyorsunuz, niye bu insanlar bu ülkeden çekip gidiyorlar?' diyor. Bu sefer de bu şekilde iktidarı ve BDP'yi sürekli suçlamaya çalışıyorlar." dedi.

  Sırrı Sakık, bugün Alanya L Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi'nde yatan siyasi hükümlüleri ziyaret ettikten sonra BDP ilçe binasında partililerle bir araya geldi. Burada basın açıklaması yapan Sakık, önemli bir süreçten geçtiklerini ifade etti.

        Herkesin coşkusunu çok iyi bildiğini ifade eden Sakık, bunu barışa olan bir yansıma olarak gördüğünü belirtti. Sadece Kürtlerde değil, bu coğrafyada yaşayan vicdan sahibi her insanın, kanın ve şiddetin durmasını isteyen herkesin, bu coşkuyu ve sevgiyi gösterdiğini dile getiren Sakık, bunun sokaktan çıkan bir ses olduğunu belirtti.

        Sakık, asıl sokağın bu ülkede 30 yıldır olmayan barışı inşaa etmek istediğini söyledi. 30 yıldır kanın, kanla yıkandığını ifade eden Sakık, 30 yıldır acı dolu yıllar yaşadıklarını belirtti. 30 yıldır Türk ve Kürt halkı olarak çok ağır bir bedel ödeyerek buraya geldiklerini kaydeden Sakık, son bir kaç gün ve özellikle son bir kaç ayda silahların sustuğu ve buna tanıklık ettiklerini söyledi. Artık Kürt coğrafyasında da Türkiye'nin dört bir yanından cenazelerin gelmediğini ifade eden Sakık, "Artık anneler ağlamıyor. Bu cenazelerin gelmeyişi vicdan sahibi olan herkesi, gerçekten yürekten mutlu ediyor. Vicdan sahibi olan herkes bu sürecin büyümesi için elinden gelen her şeyi seferber ediyor. Ama vicdansızları da görüyoruz." dedi.

        "BARIŞIN HALKTA KARŞILIK BULMASINI GÖREN SİYASET DÜNYASININ BAZI KESİMLERİ RAHATSIZ OLDU"

        Acı dolu yıllar yaşadıklarını dile getiren Sakık, Türkiye'nin bunların hepsini yaşadığını kaydetti. Kürtlerin kat ve kat bu acıları yaşadığını ifade eden Sakık, şimdi gelinen noktada barışın halkta karşılık bulmasının siyaset dünyasının bazı kesimlerini rahatsız ettiğini belirtti.

        "Kürt halkı, kendi kimliği, dili ve kültürüyle kendisini ifade etse acaba Bahçeli ne kaybeder? Oktay Vural ne kaybeder? Kemal Kılıçdaroğlu ne kaybeder? Ey ulusalcılar, ey milliyetçiler siz ne kaybedersiniz?" diye soran Sakık, halkın diline, kültürüne, kimliğine uzun yıllar baskı uygulandığını savundu.

        "MUSTAFA KEMAL KÜRT VEKİLLERE KÜRDİSTAN MİLLETVEKİLİ DİYORDU"

        İnsanlık, hukuk ve kardeşlik adına Parlamentodan takip ettikleri kadarıyla bu sürecin barışa erdirilmemesi için sürekli sokakların tetiklendiğini savunan Sakık, farklı bir kimliğe asla saygısızlık etmediklerini dile getirdi.

Olmayan iç barışı birlikte inşa edeceklerini, Kürtlerin ve diğer halkların demokratik haklarına anayasada zemin açacaklarını ifade eden Sakık, "Nasıl ki 1921 Anayasası'nda Mustafa Kemal Kürt milletvekillerine 'Kürdistan milletvekili' Laz milletvekiline Lazistan milletvekili' diyordu. Biz bugün sadece BDP, 'Türklerin ve Kürtlerin anayurdu değil, diğer halklara da hayat hakkı tanınsın' diyoruz. Onun için anayasada hiç bir etnikliğe vurgu yapmadan bütün halkların ve inançların kendisini özgürce ifade ettiği bir anayasa istiyoruz. Bu barış sürecinde karşılıklı güven verici adımların atılmasını talep ediyoruz. Bu noktada hükümetten bir an önce silahlı güçler ülke dışına çıktıktan sonra demokratikleşme ve özgürleşme konusunda ciddi adımların atılmasını talep ediyoruz." şeklinde konuştu.

        "1999 SÜRECİNDE 500'E YAKIN PKK'LI ÖLDÜRÜLDÜ"

1999 yılında yine böyle bir süreç yaşandığını belirten Sakık, yine PKK'nın lideri Öcalan'ın, silahların geri çekilmesi ve PKK birliklerinin ülke sınırları dışına çıkmasını talep ettiğini söyledi. O süreçte görüşmeden çok tuzak kurulduğunu ve 500'e yakın PKK'lının pusuya düşürülerek öldüğünü söyleyen Sakık, "Bunun adı aslında görüşmek değildi, alçaklıktır. Görüşme yaparak, tuzak kurarak bu işlerin olmayacağını hayat hepimize gösterdi. Şimdi hepimiz bu yaşanan süreçlerden ders çıkarttık. Kürt halkı olarak da PKK ders çıkarttı. Devlet de bugün bu ülkeyi yönetenler de önemli dersler çıkarttı. Bu geri çekilme sürecinde diliyoruz ve umuyoruz ki 1999 sürecinde yaşananlar tekrar yaşanmasın." şeklinde konuştu.

        SİLAHLARLA GİRDİLER, SİLAHLARLA ÇIKACAKLAR

        Bir gazetecinin PKK'nın 'Silahlı mı silahsız mı çekilecekler?' şeklindeki bir sorusu üzerine Sakık, "Bunlar zaten silahlıdır. Silahlarıyla birlikte çekip gidecekler. Kandil'den onlara seslenenler de 'silahlarınızla birlikte nasıl girdiyseniz, öyle çıkın' diye bir talimatları vardı. Kendinizi kollayın koruyun. Sahada kurt vardır. Tehlikeler vardır diye onlar da buna uygun bir şekilde bir çıkış yaparlar." şeklinde cevap verdi.

(CİHAN)

Bu haber 983 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,758 µs