En Sıcak Konular

Japonya, Çin gemilerine 'güçle' karşılık verebilir

23 Nisan 2013 11:20 tsi
Japonya, Çin gemilerine 'güçle' karşılık verebilir Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Pekin ile Tokyo arasında gerginliğe yol açan adaların yakına Çin'e ait 8 geminin yaklaşması üzerine rest çekti. Abe, ihlale karşı "güçle" cevap verebileceklerini söyledi.



Doğu Çin Denizi'nde tansiyon tekrar gerildi. Pekin yönetimine ait 8 geminin, Japonya'nın kara suları olarak bölgeye girmesi Tokyo'nun sert tepkisini çekti. Mecliste vekillerin sorularını yanıtlayan Abe, "Karasularımızı ya da topraklarımızı ihlal edenlere karşı net adımlar atarız. Bu ihlal Çin'den gelirse güçle karşılık veririz." diye konuştu. Japonya Sahil Güvenlik Birimleri, Pekin yönetimine ait gemilerin Japon karasularına girdiğini doğrularken hükümet sözcüsü de bu sayıda Çin gemisinin ilk defa geldiğini kaydetti. Sözcü, "Çin gemilerinin, Japonya karasularına girmesi çok üzücü ve kabul edilemez." dedi. Ayrıca Japon yönetimi, Çin Büyükelçisini Dışişleri'ne çağırarak ihlali protesto etti.

Tokyo'nun Senkaku, Pekin'in ise Diaoyu diye isimlendirdiği adalar nedeniyle iki başkent arasında soğuk rüzgarlar esiyor. Japonya'nın kontrolündeki adaları kamulaştırması Pekin'in tepkisiyle karşılaştı. Japonya'nın bu adımı üzerine Çin, ada yakınlarına gemilerini göndermeye başladı. Japonya ise sahil güvenlik birimleriyle bu gemilere karşı koymaya çalışıyor. Ayrıca Çin uçakları da ada yakınlarında uçuş gerçekleştiriyor.

ABD ise Japonya ile imzalanan güvenlik anlaşmasının adaları da kapsadığını belirtiyor. Amerika, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra kontrolüne aldığı adaları 1972'de Tokyo'ya iade etmişti. Adaların doğal kaynaklar ve balıkçılık açısından zengin bir bölgede olduğunu düşünülüyor.

JAPON MİLLİYETÇİLER ADA YOLUNDA

Bu arada, 80 kadar Japon vatandaşını taşıyan gemiler, Senkaku Adası'na yaklaştı. Gemidekilerin adaya çıkarma yapma ihtimaline karşı Japonya Sahil Güvenlik Birimleri'nin milliyetçileri yakından takip ettiği kaydedildi. Aynı grubun üyeleri, geçtiğimiz yılda benzer bir şekilde adaya yaklaşmıştı. Milliyetçiler, adaya çıkmayacaklarını belirtmesine rağmen buna uymayarak adaya çıkıp Japon bayrağı asmaya çalışmıştı. Grubun lideri Satoru Mizushima, "Bu adım, ada üzerindeki egemenliğimizi göstermek için. Senato seçimleri öncesi adaya çıkarma yapıp diplomatik durumu kötüleştirmek istemiyoruz." diye konuştu.

(CİHAN)

Bu haber 1,309 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,873 µs