En Sıcak Konular

12-18 yaş arası bağımlı!

20 Nisan 2013 09:05 tsi
12-18 yaş arası bağımlı! Emniyet Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı ‘Bilgisayar ve İnternet Bağımlılığı' raporu, çocuk ve gençler arasında internet kullanımının bağımlılık haline geldiğini gözler önüne seriyor.



Özellikle ortaokul ve lise çağındaki 12-18 yaş grubunun büyük risk altında olduğunu belirten Emniyet’e göre, sosyal becerileri gelişmemiş, yüz yüze görüşmelerde güçlük çeken, fiziksel görünüşünden memnun olmayan ve ilişkilerde kendine güvenmeyen bireylerde internet bağımlılığı daha belirgin. Emniyet, bağımlılıkla mücadelede ailelerin desteğinin çok önemli olduğunu vurguluyor. Ayrıca çocuklara, internet ve bilgisayar başında vakit harcarken neleri kaçırdıklarının anlatılması gerektiğini belirtiyor.

Çalışmada, bir kişinin internet bağımlısı olup olmadığının nasıl belirlenebileceği ile ilgili belirtiler şöyle sıralanıyor: “İnternet bağımlısı bir kişi bilgisayar ve internet kullanımı ile ilgili etkinliklerden zevk alır. Kullanma esnasında mutlu olur ve kendinden bir rahatlama duygusu yaşanır. İnternet ve bilgisayar kullanılmadığı zamanlarda ise söz konusu bireylerde keyifsizlik, kaygı ve uyku bozukluğu gibi rahatsızlıklar baş gösterir. Ayrıca bu kişiler sosyal, ailevî ve iş çevresindeki kişilere yeteri kadar vakit ayıramaz. Kişisel ilişki, başarı ve maddî konularda risk almazlar. Günlük yaşamın büyük bölümünü de bilgisayar başında geçirirler. Bilgisayar ve internet kullanmadıkları zamanlarda çalışma hayatlarında zorluk ve performanslarında düşme yaşanır. Tatillerde ise dizüstü (laptop) kullanma, bilgisayarı gün boyu açık tutma. Elektronik postalar kontrol edilmediğinde huzursuzluk hissetme.”

Bağımlılık nasıl tespit edilir?

Raporda, internet kullanıcılarının bağımlı olup olmadığının belirlenmesi için de kullanıcılara şu sorular yöneltiliyor: “İnternete her gün mutlaka giriyor musunuz? İnternette git gide fazla geçiriyor musunuz? Bilgisayar kullanma zamanınızda bir azalma olduğunda bir sıkıntı yaşıyor musunuz? Başka insanlar sizin bilgisayar başında çok zaman geçirmenizden şikâyetçi mi? İşinizi, sevdiklerinizi ve daha önce zevk aldığınız şeyleri internette olmak için ihmal ediyor musunuz? Ailenize ya da sevdiklerinize internette geçirdiğiniz zaman ve yaptıklarınız ile ilgili yalan söylüyor musunuz?”

Bilgisayarı yasaklamayın!

Emniyet, aileleri de bilgisayar ve internet bağımlılığı konusunda uyarıyor: “Bilgisayarın ve internetin çocuğunuzun arkadaş çevresi ve sağlılığını etkileyip etkilemediğini sorgulayın. Çocuklarınıza bilgisayar ve internet kullanımını kesinlikle yasaklamayın. Ancak kullanırken yakınlarında olun. Girip çıktığı siteleri yakından takip edin. Bilgisayarı çocuğunuzun odasına değil, ortak kullanım alanına kurun. Kendi alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Çocuğunuzun örnek alabileceği bir kişi misiniz? Onlarla etkin iletişim kurun ve kaliteli vakit geçirin. Bağımlılık noktasında bazı endişeleriniz varsa uzmanlardan destek alın.”

Bu haber 744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,733 µs