En Sıcak Konular

Çözüm petrolü çıkartır mı?

17 Nisan 2013 14:18 tsi
Çözüm petrolü çıkartır mı? "Yapılan araştırmalar, Doğu ve Güneydoğu'da bir kısım kaynaklara işaret ediyor."

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, çözüm süreci ile birlikte Doğu ve Güneydoğu'da yatırımların artacağını belirterek, "Petrol, doğalgaz ve diğer yer altı kaynakları ile ilgili yatırımcıların tedirginlikleri söz konusuydu. Çözüm süreci ile birlikte bu sorunlar artık kalkacak. Bundan sonra da arama ve işletme faaliyetlerini başlatacağız." dedi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 'Batı Afrika ülkeleri Gençler Delegasyonu'nu' ağırladıktan sonra gazetecilerdin sorularını cevapladı. Çözüm Süreci'nin ardından Doğu ve Güneydoğu'ya yapılacak yatırımların sorulması üzerine Yıldız, sürecin tamamlanması ile birlikte yatırımların artacağını, ilk başta da enerji sektörünün yer alacağını beirterek, "Yapılan araştırmalar, Doğu ve Güneydoğu'da bir kısım kaynaklara işaret ediyor. Fakat, yatırımcılar terör belası ile birlikte burada çekimserlik gösterdi. Gerek, petrol gerek doğalgaz, gerekse diğer yer altı kaynakları ile ilgili tedirginlik söz konusuydu. Çözüm süreci ile birlikte, bu sorunlar artık kakmış olacak. Bundan sonra, arama faaliyetleri ve işletme faaliyetlerini başlatacağız." dedi.

Bakan Yıldız, Alman petrol enerji şirketi RWE'nin Nabucco Projesi'ndeki hisselerini Avusturyalı OMV'ye satması ile ilgili olarak da "Nabucco'nun gerek finansman gerekse bazı sorunlarını TANAP projesi ile aşmış olacağız. Her firmanın tercihi farklı olabilir. Haziran ayında Şahdeniz -2 Konsorsiyumu bir tercihte bulunacak. O tercih şunu söyleyecek; gaz AB'nin kuzeyine mi, yoksa Nabucco ile güneyine mi gidecek? Biz, bu tercihi tek başına hisseden bir ortak değiliz. 6 ortak var. Ama en en büyük 2 bin kilometrelik kısmını, Türkiye artık yüzde 20'lik pay ile gerçekleştiriyor. Bence en önemlisi bu. Türkiye, ülkesine en fazla yarar sağlayan yapıyı ortaya koymuş olacaktır." şeklinde cevap verdi.

"TÜRKİYE TANAP'TAKİ HİSSELERİNİ KÜÇÜLTMEYİ DÜŞÜNMÜYOR"

TANAP'taki bazı hisselerin devredilmesine ilişkin bir soruya da Yıldız, şöyle cevap verdi:

"Türkiye, Şahdeniz 2'den üretilen doğalgazın üretim tarihi ile tüketim tarihinin eş zamanlı olduğunu düşünüyor. Şu anda TANAP'ı realize edilmesi gereken proje olarak görebiliriz. Yalnızca AB'den değil, Asya Bölgesi'nden de ortak olmak isteyen ülkeler var projeye. Şahdeniz-2 konsorsiyumunda doğalgaz çıkartacak firmalardan ortaklık hisse ile ilgili taleplerine olumlu bakıyoruz. Bu manada Azeri SOCAR şirketi TANAP'taki yüzde 29 hissesini devretmeye hazır olduğunu söyledi. Türkiye ise TANAP'taki hisselerini ikinci sırada devam ettirecektir. Biz, hisselerimizde küçülmeyi düşünmüyoruz."

"ENERJİ FASLININ AÇILMASI AB'YE KAZANDIRIR"

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle'nin, "Türkiye enerji faslını açmaya hazır." şeklindeki açıklamalarının aktarılması üzerine Bakan Yıldız, şunlar söyledi:

"Enerjide fiili olarak AB'nin önünde gidiyoruz. AB'nin bize koyacağı bütün yapının önünde gidiyoruz. Türkiye'nin ürettiği enerjinin dörtte biri yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ediliyor. Dolayısıyla enerji başlığının şu ana kadar siyasi gerekçelerle açılmaması en fazla AB'yi sıkıntıya sokmuştur. Enerjinin faslının açılması ile AB birçok şey kazanır, ancak açılmaması durumunda Türkiye'nin kaybedeceği bir şey olmaz. Bu açıdan duruşumuzu net bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Türkiye'deki özelleştirmesi ile alakalı yapıları çok hızlı gerçekleştiriyoruz."

(CİHAN)

Bu haber 2,137 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,010 µs