En Sıcak Konular

'Irkçı Altın Şafak Partisi kapatılabilir'

16 Nisan 2013 17:12 tsi
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, Yunanistan'daki Neonazi yanlısı ırkçı Altın Şafak Partisi'nin hukuken kapatılabileceğine ilişkin bir rapor hazırladı.

28 Ocak - 1 Şubat 2013 tarihlerinde Yunanistan'da yapılan ziyaret kapsamında kaleme alınan 32 sayfalık raporda, yabancı düşmanlığı ve göçmenlere yönelik uyguladığı şiddet ile tanınan Altın Şafak örgütüne etkin yaptırım uygulanması ya da ihtiyaç duyulması halinde kapatılabileceğine yer veriliyor.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, 28 Ocak - 1 Şubat 2013 tarihlerinde Yunanistan'a yaptığı ziyaret sonucunda ülkede artış kaydeden ırkçılığa dair hazırladığı raporu bugün kamuoyuna açıkladı. Partinin lideri tarafından yapılan açıklamalar ve internet sitesindeki ideolojik belgelerde Altın Şafak'ın parlamenter demokratik sisteme karşı tehdit oluşturduğunun anlaşıldığı belirtiliyor. Rapora göre Altın Şafak'ın ırkçılık ve nefret suçları işlediği ifade ediliyor.

Yunanistan'da çoğu ırkçılık ve nefret suçunun, Haziran 2012'de yapılan seçimlerde 300 üyeli parlamentoya 18 milletvekili ile giren "Neonazi ve şiddet yanlısı Altın Şafak üyeleri, taraftarları ve milletvekilleri ile ilişkilendirildiği" tespiti yapılıyor. Yunanistan'dan ırkçı Altın Şafak'a yönelik sonuç verici önlem alması talep ediliyor. Yunanistan'ın Altın Şafak Partisi'ni kapatması durumunda bunun uluslararası hukuk ve insan haklarına tam anlamıyla uygun olacağı not ediliyor.

ATİNA'DAN GARİP SAVUNMA

Resmi AMNA Haber Ajansı'na göre Yunan hükümeti, komisere rapora ilişkin cevap gönderdi. Atina, Altın Şafak örgütüne verilen desteğin toplumda ırkçılığın arttığının göstergesi olmadığını savundu. Yunanistan, Altın Şafak'a verilen gücün temelde halkın sert ama gerekli kemer sıkma önlemlerine, artan işsizliğe ve uzun vadeli ekonomik durgunluğa olan tepki, hayal kırıklığı ve protestosunun bir sonucu olduğunu ileri sürdü.

(CİHAN)

Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,351 µs