iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

Yeni üçgen: Londra Berlin Washington

16 Nisan 2013 11:38 tsi
Yeni üçgen: Londra Berlin Washington "Büyük Batı" safraları atarsa!.. iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Güncel değerlendirmelere göre, Batı'da tüm yönleri ile değilse de, siyasi-askeri-ekonomik ayaklardan en az birinde ayakta duran üç ülke kalmış görünüyor. ABD, İngiltere ve Almanya!

Bunun dışındaki Avrupa ülkeleri, küresel aktör veya etkin aktör olma yolunda şart olan bu üç parametrenin en az ikisinde sakat duruyor.

Ancak adı geçen üç ülke de dört-dörtlük değil. ABD ekonomik olarak aksıyor, Almanya ekonomik olarak sağlam ama sırtında çok yük var ve askeri olarak da dünya oyuncusu değil. Zaten enerji gibi bazı konularda bağımlılıkları da yüksek.

İngiltere'nin üzerinde güneş batmış değil ama hava da çok aydınlık değil. Bir yandan ayrıcalıklı müttefiki ABD sallanıyor, diğer yandan AB'den umudunu kesip çıkmaya çalışıyor.

Kaldı ki bunlar genel değerlendirmeler. Detaya inildikçe bu ülkelerin açmazları çoğalıyor.

Müttefiklerinden ne çektiler be…

Kısaca bu üç büyük ülke, başta ekonomi olmak üzere başlarını çok ağrıtan iç sorunlarına odaklanırken, bir yandan da küresel dengeleri idare etmeye çalışıyorlar ama bu eskisi kadar kolay olmuyor!

Bu yüzden öncelikle "para"nın halledilmesi gerekiyor! Bu da yeni bir sistem arayışı değil belki ama yeni bir "idari yapı" demek. Berlin-Londra-Washington üçgeni; finansın tazelenmesi, yeni bir sirkülâsyon mimarisi getirmek için uygun taşları, sağlam taşları ifade ediyor.

Ancak bu karar noktasında iş tatsızlaşmaya başlıyor. Çünkü yeni para sistemi veya parayı idare edecek sistem demek, "zıplayan top teorisi" demek. Yükselmek için önce yere çarpması gerekiyor!

Dün Sabah Gazetesi'nde Süleyman Yaşar'ın ve daha önce Rusya'nın meşhur Pravda Gazetesi'nde Lyuba Lulko'nun kaleme aldığı öngörüler doğru çıkarsa…

"Avrupa'nın reel ekonomisi zayıf olan çevre ülkeleri yeni kurulacak sistemde yer almayacaklar. Sadece güçlü reel ekonomiye sahip ülkeler merkezde toplanacaklar. Böylece şimdikinden farklı güçlü bir AB kurulacak."

"Tüm vergi cennetlerinde bulunan ABD, İngiltere ve Almanya vatandaşlarına ait paralar önceden çekilecek."

"Dolayısıyla yeni finansal dünya düzeninde vergi cennetlerine yatırılmış olan diğer ülke vatandaşlarına ait paralara bundan böyle Güney Kıbrıs'ta olduğu gibi el konulacak."

"finansal sistemin reel ekonomiyle uyumsuz olan borç piramidinin maliyeti Rus oligarklarının, Çin, Brezilya, Hindistan, Meksika, Türkiye, Körfez ülkeleri gibi gelişen ülkelerin zenginlerinin sırtına yüklenecek."

Peki böyle bir plan işler mi veya işletilir mi? Bu sorunun yanıtı ABD'nin borçlarını ödeyip ödeyememesine bağlı. Birçok uzmana göre ödeyebilecek gibi değil ve Beyaz Saray'ın siyaseten içeri bu kadar kapanmasının sebebi de bu.

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,812 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,625 µs