En Sıcak Konular

İspanya meclisinde Katalanca gerginliği

11 Nisan 2013 19:40 tsi
İspanya meclisinde bugün Katalanca'nın kullanımından dolayı gerginlik yaşanırken, 3 Katalan milletvekili genel kurul salonundan çıkarıldı.



Tartışmaların kaynağı, İspanya Yüksek Mahkemesi'nin Katalonya bölgesindeki okullarda İspanyolca eğitim ve öğretimini garanti etmek için aldığı, "sınıfta 1 öğrenci dahi istese İspanyolca eğitim olacak" kararı oldu.

         Katalonya özerk yönetiminde faaliyet gösteren Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partisinden milletvekilleri Joan Tarda, Alfred Bosch ve Teresa Jorda, sabah ve öğleden sonraki meclis genel kurulundaki oturumlarda ayrı ayrı Katalanca konuşmakta ısrarcı olunca, Meclis Başkanı Jesus Posada ve Meclis Başkan Vekili Celia Villalobos tarafından genel kurul salonundan dışarıya atıldılar.

         Jorda, mahkeme kararı ile paralellik kurduğunu savunarak, "ERC Katalanca konuşmak istiyor, tüm meclis bunu kabul etmek zorunda" şeklinde konuştu. Meclis Başkan Vekili Villalobos da "Eğer Katalanca konuşmaya devam ederseniz, meclis kürsüsünü terk etmek zorundasınız" diyerek, ERC milletvekilini dışarı çıkarttı. Genel kurul salonunda ERC milletvekilleri ile Villalobos arasındaki sözlü tartışmalarda, ERC milletvekilleri Yüksek Mahkeme'nin Katalanca diliyle ilgili kararını Katalanca konuşarak eleştirmek isterken, polemiğe girmekten kaçınan Meclis Başkan Vekili ise "Eğer mahkemenin kararı size göre uygun değilse, itiraz etmek için yasal yollarınız var. Ya İspanyolca konuşun ya da kürsüyü terk edin" cevabını verdi.

         Bu arada Tarda'dan sonra kürsüye çıkan Bask bölgesindeki Amaiur Partisi'nden milletvekili Sabino Cuadra da genel kurul salonundan çıkartılan ERC milletvekillerine destek için Baskça konuştu. Ancak Meclis Başkanı Posada, "Sayın Cuadra, biraz önceki meseleyi tekrarlamaya mı çalışıyorsunuz bilmiyorum ama eğer İspanyolca konuşmazsanız sizi de genel kurul dışına çıkartmak zorunda kalacağım" deyince Amaiur milletvekili, "sadece ERC milletvekilleri ile dayanışma için konuşmasına Baskça başladığını" belirtip daha sonra sözlerine İspanyolca devam etti.

Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,417 µs