En Sıcak Konular

PYD'den Esad'ın gidiş tarihi...

11 Nisan 2013 13:13 tsi
PYD'den Esad'ın gidiş tarihi... "Suriye’de tek çözüm siyasi çözümdür. Siyasi çözüm olursa Esad 6 ay veya 1 yıl içinde gider. "

Amsterdam’da düzenlenen ‘Suriye-Batı Kürdistan’ seminerinde konuşan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Suriye’deki çatışmanın tamamen bir iktidar savaşına dönüştüğünü belirterek “Suriye’de tek çözüm siyasi çözümdür. Siyasi çözüm olursa Esad 6 ay veya 1 yıl içinde gider" dedi. Gazeteci Bram Vermeulen ise, Türk devleti ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan arasındaki görüşmeler ile barış sürecinin temelinde Türkiye’nin petrol ve inşaat sektöründe büyük kazançlarının yattığını Kürt sorununu bunun için çözmek istediğini kaydetti.

Müslim, Tunus’ta 2010 yılına ayaklanmanın başlamasıyla PYD olarak bunun Suriye’ye de yansımasının olacağını görerek harekete geçtiklerini, büyük bir örgütlenme içerisine girdiklerini kaydetti.
Kürdistan’ın bölündüğü birinci dünya savaşından ikinci dünya savaşına kadar Kürtlerin örgütsüz olduğunu bunun için haklarını elde edemediğini belirten Müslim, Suriye’de Kürtlere karşı uygulanan inkar, işkence, yasaklamalara değindikten sonra, “Ama bu kez biz Kürtler hazırlıklıydık, kendimizi örgütledik. Biz demokratik haklarımızı istiyoruz. Bunları da alacağız” dedi.

Savaş sonucu yaşanan iç göç nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirten Müslim, AB’den hiçbir yardım almadıklarını, yardımların kendilerine Kürdistan’ın diğer parçaları ile Avrupa’daki Kürtler tarafından gönderildiğini söyledi. Müslim, “AB yardım ediyor. Ancak bize hiçbir yardımda bulunmuyorlar. Bunun nedenini sorduğumuzda ‘orda çatışma yok’ diyorlar. Yani demek örneğin Fransa’dan yardım almamız için ilk önce bir birimizi öldürmemiz gerekiyor” şeklinde tepki gösterdi.

Suriye’de soruna tek bir çözümün olduğunu, onun da siyasi çözüm olduğunu belirten Müslim, dışardan her türlü askeri müdahaleye karşı olmayı sürdürdüklerini söyledi. Müslim, “Suriye’de tek çözüm siyasi çözümdür. Siyasi çözüm olursa Esad 6 ay veya 1 yıl içinde gider. Gitmeyi kabul eder” diye belirtti.

Kürtler olarak geleceklerini nerede gördüklerine ilişkin bir soru üzerine Müslim, “Sonuçta Suriye’de demokratik bir ülke kurulacaktır. Ve bizde bunun bir parçası olacağız. Biz şimdi, tüm Suriye halkları bunun ağır bedelini ödüyoruz” dedi.



Bu haber 1,072 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,975 µs