En Sıcak Konular

Küresel GDO Savaşları

10 Nisan 2013 10:36 tsi
Küresel GDO Savaşları Ve tam ortasında Türkiye...

Geçen hafta Hürriyet gazetesinden Arda Akın, önemli bir habere imza attı ve 2 Mart’ta Mersin Emniyet Müdürlüğü ile Gümrük Muhafaza Müdürlüğü’ne bağlı Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü (KİM) ekiplerinin çalışmasıyla yurtdışından Türkiye’ye, GDO içeren pirinç sokmak isteyen firmalara karşı düzenlenen operasyonu Türkiye'nin gündemine soktu.

Fakat bu haberlerle ilgili bir takım çekincelerimiz olduğunu, bazı noktaların tam aydınlanmadığını daha önce belirtmiştik. Örneğin Hürriyet'in ilk haberinde geçen "Çin ve Afrika’da üretilen, GDO’lu diye ABD’nin ülkeye sokmadığı 150 milyon TL’lik 23 bin ton pirinç" ibaresinde kafamızı kurcalayan bir nokta vardı: Monstanto gibi GDO ile ilgili araştırma ve geliştirme yapan dünyanın en büyük şirketlerine ev sahipliği yapan  ABD ne zamandan beri GDO'yu sağlıksız ürün olarak sayıyor? Amerika'da GDO yasak mı? Yoksa bu Çin ve Afrika'dan gelen belirli ürünler için mi geçerli?

Haberde cevap alamadığımız diğer sorularımız ise şöyleydi: Türkiye'nin GDO'lu olduğu iddia edilen pirinçlere el koyma sebebi nedir? GDO tamamen mi yasaktır yoksa belirli izinlere mi tabiidir? Soruşturmaya tabii olan ithalatçı firmalar, söz konusu pirinçler için izin alabilir miydi? Halihazırdaki Biyogüvenlik Yasası GDO'lu tüm ürünlerin Türkiye girişini yasaklıyor mu? Yoksa Biyogüvenlik Kurulu'nun zararsız bulduğu ürünler, etikette GDO ibaresi olmadan satışa sunulabiliyor mu?

Bu hafta da o haberin devamı geldi. Operasyon ve onu takip eden soruşturmanın detayları şöyle:

TÜBİTAK’ın Ankara’daki merkez laboratuvarında yapılan incelemede, Mersin'de 2 Mart'taki baskında ele geçirilen pirinç örneklerinde yüksek oranda GDO tespit edildi.Bu rapor üzerine polis operasyon düzenledi ve üç şirketin yetkililerini göz altına aldı. Şüphelilere, “Biyolojik terör” ve “kaçakçılık” suçlamalarının yöneltildiği öğrenildi.  Manisa Tarım İl Müdürlüğü marketlerde satışı yapılan ve soruşturmaya tabii olan üç firmadan biri olan Tat Bakliyat’a ait pirinçten aldığı numuneleri Tarım Bakanlığı’na ait İzmir’deki labaratuvara gönderdi. İncelemelerde market rafında satılan pirincin GDO’lu olduğu ortaya çıktı. Raporda, “Pirinçte GDO tespit edilmiştir” denildi.

Durum şu ki, Mersin'deki operasyondan önce GDO'lu pirinçler çoktan sınırdan içeri sokulmuş ve satışına başlanmış. Bir sorumuzun cevabını aldık. Suçlamaların  “Biyolojik terör” ve “kaçakçılık” üzerine olduğunu da öğrenmiş olduk. Ama hala bir takım hususlar cevapsız. Yasal olarak GDO'nun önünde hangi engeller var? Bu soruşturmanın devamı gelebilir mi vs gibi.

Konuyla ilgili olarak Gıda Hareketi Başkanı Kemal Özer'den yorumlarını rica ettik. İşte Özer'in açıklamaları...

- Operasyonun başlamasında Tarım Bakanlığı'nın hiçbir rolü yok. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Emniyet ortaklaşa yürüttü. Tam tersine bazı odaklar konunun üzerini bir süre örtmeye çalıştı. (Arda Akın'ın haberinde geçen şu detayı örnek gösteriyor: "Yasa gereği itiraz sonrası el konulan ürün örnekleri Ankara’da bulunan Gıda ve Tarım Hayvancılık Genel Müdürlüğü’ne bağlı ulusal labaratuvarda yeniden analiz edildi. Ürünler burada temiz çıkınca operasyonu yapan ekipler bu kez yeniden analiz için TUBİTAK’ın kapısını çaldı. Kocaeli’nde bulunan TUBİTAK’a bağlı Marmara Araştırma Merkezi’nde yapılan analizlerde ürünlerin GDO’lu olduğu ortaya çıktı.")

- Soruşturmaya tabii olan firmaların ilk ithalatı değil, bu. Daha önce de 2 kez sevkiyat yapılmış ve Türkiye'ye GDO'lu ürünler sokulmuş (Haberde marketlerden numune olarak alınan pirinçlerin GDO'lu çıktığını hatırlayın). Tarım Bakanlığı ürünlerin GDO içermediğini raporlayarak, girişine izin vermiş. 100.000 ton civarında pirinç 6 aydır raflarımızda bulunuyor. 3. sevkiyatta gelen ihbarlar üzerine Gümrük Bakanlığı müdahil oluyor...

- Afrika ve Çin'in haberlerde özellikle vurgulanmasının sebebi, operasyonun Küresel GDO savaşlarının bir parçası olması. ABD, buralarda üretilen GDO yerine kendi ürünlerinin kullanılmasını istiyor.

- GDO ile ilgili kararları veren Biyogüvenlik Kurulu 6 aydır toplanmıyor. Üyeleri değiştirildi, yeni üyeler bürokrasinin düşük kademelerinden seçildi. GDO'lu hayvan yemleri kesinlikle yasak değil, sadece kurulun iznine tabii. Dolayısıyla kurulun izin verdiği ürünler serbestçe giriş yapabiliyor.

- Vatandaşlarımız GDO'dan uzak durmak istiyorsa şimdilik işlenmiş pirinç almasın.

www.iyibilgi.com  özel

Bu haber 3,673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,109 µs