En Sıcak Konular

Türkmenistan, enerji kaynaklarının ihracatını çeşitlendirecek

9 Nisan 2013 16:38 tsi
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katılan Türkmenistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Babamurat Taganov, ülkesinin enerji kaynaklarını çeşitli yollarla dünya piyasasına ulaştırılması üzerinde yoğun çaba gösterdiğini söyledi.



Foruma Türkmenistan'ı temsilen katılan Bakan Taganov, Türkmenistan'da son yıllarda ticaret hacminin 1.9 kat arttığını söyleyerek, yabancı yatırım çekmek için bütün koşulların oluşturulduğunu kaydetti.

Enerji kaynaklarının sevkiyatını çeşitlendirme yolunda önemli gelişmelerin yaşandığını söyleyen Türkmen bakan, "Enerji, Türkmenistan için önemli bir sektör. Son yıllarda Türkmenistan enerji kaynaklarının dünya piyasasına ulaştırılmasında çeşitlendirme sürecini başarılı sonuçlandırarak, Çin ve İran'a sevkiyatı başlattık" diye konuştu.

Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı projesiyle ilgili çalışmaların ilerlediğini söyleyen Taganov, Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolu hattının inşaatı hızlı bir şekilde devam ettirildiğini, İran ve Afganistan'a da demiryolu hattı çekileceğini belirtti.

Türkmenistan'ın entegrasyon için ticaretin serbestleştirilmesinin öneminin farkında olduğunu belirten Türkmen bakan, Dünya Ticaret Örgütü'ne üyelik sürecinin başlatıldığını ifade etti.

Dünyanın enerji kaynakları bakımından zengin ülkesi Türkmenistan'ın doğalgaz rezervi uluslararası uzmanlarına tahminlerine göre 50.8 trilyon metreküp . Ayrıca, ülkenin toplam enerji potansiyelinin 71.640 milyon ton petrole eşdeğer olduğunu belirtiliyor.

Rusya, İran ve Çin'e doğalgaz ihraç eden Türkmenistan'ın bir tek Galkınış sahasının doğalgaz rezervi 26.2 trilyon metreküp.

(CİHAN)

Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,190 µs