En Sıcak Konular

Thatcher 25 yıl önce bugün Türkiye'deydi

8 Nisan 2013 20:48 tsi


İngiltere'nin ilk kadın Başbakanı Margaret Thatcher, vefatından 25 yıl önce bugün, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunmuş ve dönemin Başbakanı Turgut Özal'la görüşmüştü.

87 yaşında bugün Londra'da hayatını kaybeden Thatcher, 8 Nisan 1988'de Türkiye'ye yaptığı resmi ziyarette Ankara ve İstanbul'da temaslarda bulunmuştu.

Margaret Thatcher Vakfı'nın internet sitesinde yer alan arşivde, İngiltere'nin ilk kadın Başbakanı'nın Türkiye temaslarının detaylarına ilişkin belgeler de yer alıyor.

Thatcher, 8 Nisan 1988'de Ankara Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı basın toplantısında, dönemin Başbakanı Özal'ın Türk ekonomisinde gerçekleştirdiği değişimden övgüyle bahsederek, "Özal hükümeti tarafından Türk ekonomisinde önemli dönüşümler sağlanmıştır. Bu tip şeyler kısa süreli sorunlar doğursa da, uzun süreli çok faydalı olurlar" demişti.

Özal'ın 1986'daki İngiltere ziyaretinin iadesi olan Thatcher'ın Türkiye ziyaretinde, Kıbrıs'tan, Avrupa Topluluğuna, ekonomiden iki ülke arasındaki yatırımlara kadar birçok konu masaya yatırılmıştı. Thatcher ziyaretinde Özal'a yakınlığını, "Sayın Başbakan, Türkiye'deki önemli başarılarınıza ve uluslararası rolünüze hayran olduğumuzu biliyorsunuz" sözleriyle ifade etmişti.

İngiltere'nin eski Başbakanı, onuruna verilen akşam yemeğinde yaptığı konuşmada ise Özal'la uyguladığı politikalardaki benzerliği, "Yatırımlar, girişimler gibi konularda iki ülkenin de halkları politikalarımızdan fayda sağladı. Buna ister Özalcı, ister Thathercı politikalar deyin, amacımız aynı, halklarımız için daha iyi bir yaşam" ifadeleriyle anlatmıştı.

Thatcher ile Özal daha sonra birkaç kez daha bir araya gelmişti.

Muhafazakar Partili Thatcher, 1979-1990 döneminde başbakanlık yapmıştı. Thatcher'ın birçok kamu kurumunu özelleştirmesi ve uyguladığı ekonomi politikaları, eleştiriler almasına neden olmuştu.

Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,296 µs