En Sıcak Konular

Su savaşları mümkün mü?

8 Nisan 2013 12:20 tsi
Su savaşları mümkün mü? "Fırat’ın yüzde 90’ının Türkiye’den çıkması bizi zengin yapıyor. Uluslararası stratejistler İsrail’e, Ürdün’e, Filistin’e su taşıma projeleri hayal ediyorlar. "

Uluslararası Su Kaynakları Birliği (IWRA) Başkanı Doğan Altınbilek, GAP’ın yüzde 30’unun sulandığını belirterek, “Bu sulamaları arttırdıkça güney ülkelerinde de su azalır endişesi artıyor” diye konuştu.

“Suyun çok kıt olduğu bir bölgede yaşıyoruz” diyen Altınbilek, dünyada su miktarının kuzey ülkelerinde Türkiye’nin beş katına ulaştığını açıkladı. İsrail, Ürdün, Filistin üçgeninin suyun en az olduğu yerler olduğunu kaydeden Altınbilek, Hürriyet’e şunları kaydetti:

SU KAYBINI ÖNLEMELİYİZ

“O yüzden biz çok fakir ülkelerin orta halli komşusuyuz. Fırat’ın yüzde 90’ının Türkiye’den çıkması bizi zengin yapıyor. Uluslararası stratejistler İsrail’e, Ürdün’e, Filistin’e su taşıma projeleri hayal ediyorlar. Fırat ve Dicle’nin suları Türkiye, Suriye ve Irak’a bile yetmiyor. Onların ihtiyacı Fırat’ın iki katına denk geliyor. Bu ülkelerde tarım randımansız şekilde yapılıyor. İleri teknoloji kullanmıyorlar. Türkiye’de suyun yüzde 75’i, diğer ülkelerde yüzde 80’i tarıma gidiyor. Bizde su kayıpları yüksek sayılıyor. Doğu’da kanallı sistemden borulu sisteme çevirerek suyu kaybetmeyi önlemeye çalışıyoruz.”

Önümüzdeki 20 yılda su kayıplarını azaltarak tarımsal kullanımın yüzde 65’ine indirmeye çalıştıklarını belirten Altınbilek, “Bu gerçekleşirse Dicle ve Fırat’ın suları o üç ülkeyi idare edecek. Savaş çıkması muhtemel değil” dedi. GAP’ın yüzde 30’unu sulayabildiklerini belirten Altınbilek şunları söyledi: “Bu sulamaları arttırıyoruz. Enerji sektöründe yüzde 85’lere çıktık. Biz daha çok su kullandıkça güney ülkeleri, bırakılacak suyun azalacağını görüyorlar. Bu yüzden bir endişe var. Ama ben su savaşları olması gerektiğine inanmıyorum. Suyu elde etmenin başka yolları var. İsrail ve Ürdün denizden arıtarak ihtiyacını karşılayabilecek. Ayrıca savaşın sebep olacağı harcamalardan çok daha azıyla su eksiği tamamlanabilir.”

Bir savaşın maliyetinin çok fazla olduğunu kaydeden Doğan Altınbilek, demokratik olarak seçilen liderlerin ülkesini savaşa sokmak için nedeni olmadığını ama demokratik olmayan ülkelerde bir lider su için savaşmayı hedef olarak koyabileceğini belirtti. Altınbilek, “Böyle tehlikeler varsa da su ekonomik olarak çözülebilecek bir sorun” dedi.


Bu haber 1,600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,113 µs