En Sıcak Konular

DAVA: Siz suçlusunuz!

8 Nisan 2013 11:26 tsi
DAVA: Siz suçlusunuz! Bugüne kadar kaç Alman parlamenter, gazeteci, STK’cı Türkiye’deki davaları izledi?. Siz hepsine izin vermediniz mi?. Vermek bir tarafa medyada sayfa sayfa konuşturmadınız mı?. Şimdi Neo-Nazi davasına ‘bizi almıyorlar’ diye niye kız

Almanya’da görülecek Neo-Nazi terörü davasında Türk basınına yer verilmemesine tepkimiz sürüyor. Esasen-hak yemeyelim-birçok Alman basın kuruluşu, siyasi odak ve kamuoyu Türk basınının bu davaya alınmayacak olmasını eleştiriyor.

Davanın başlamasına da artık sayılı günler (17 Nisan) var. Konuya hiç girmiyoruz! Türkiye açısından mesele yine hukuk içinde halledilmeli ama öldürülen/yakılan vatandaşlarımız hakkında hissettiklerimizi buraya yansıtmayalım.

Duruşma tarihi yaklaşırken Bavyera Yüksek Eyalet Mahkemesi’nin Türk medyasının hiçbir temsilcisine salonda yer ayırmaması iki ülkede de tartışılıyor ama bir de konunun aklımıza gelmeyen bir boyutu var. 

Alman Sosyal Demokrat Parti lideri Sigmar Gabriel şöyle diyor, “İslamcı bir terör çetesi Türkiye’de Almanlara yönelik seri cinayet işlemiş olsaydı ve duruşmaya Alman basını alınmasaydı, Almanya’da yer yerinden oynardı”.

Doğru değil mi? Doğru. Şimdi hepsini tek tek hatırlamamız imkânsız ve buna gerek de yok ama; son 30 yıl içinde, Türk mahkemelerinde görülen sayısız ve çeşitli davaları kaç Alman vatandaşı, kaç Alman parlamenteri, kaç Alman medya mensubu izledi, izlemelerine izin verildi?

Üstelik bu kişiler birçok örnek vakada, basın üzerinden dava hakkında konuştular, Türk mahkemelerini eleştirdiler, kararları yerdiler. Kimse de çıkıp, “siz kimsiniz” demedi!

Modern toplumlarda özellikle yargılama süreçlerinin şeffaf ve aleni olması gerekiyor. Adalet duygusunun tesis ve tatmin edilmesi ile ilgili bir hal bu. Kısaca, Almanya’dan Türkiye’ye dava izlemeye gelenler yine hoş karşılanacak ve izin verilecek.

Peki bugün Almanya’daki dava sırasında karşılaştığımız tutum? O ne olacak?

Belki önceden yapılan hata şuydu: yabancıların Türk davalarını izlemelerinin Türkiye’nin onlara “lütfettiği” bir izin olduğu daha çok hissettirilseydi. Davalara ilişkin yorumları da aynı demokratik haklar çerçevesinde yüzlerine karşı; “daha ne demokrasi olsun, bizim ülkemizde bizim yüzümüze karşı, hem de bizim medyamız üzerinde bizi eleştiriyorsunuz” denebilseydi.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,723 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,417 µs