En Sıcak Konular

'Uluslarararası sermaye istikrarı sever'

8 Nisan 2013 11:10 tsi
'Uluslarararası sermaye istikrarı sever' Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Azerbaycan'da katıldığı Dünya Ekonomi Forumu toplantısında, Türkiye'nin bölge ülkeleri ile ciddi projeler geliştirmek için pozitif tutumunu sürdüreceğini söyledi.

Dünya Ekonomi Forumu Kafkasya ve Orta Asya'nın Geleceği İçin Stratejik Diyalog konulu Bakü toplantısı faaliyetine başladı.

Forum, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kırgızistan Başbakan Yardımcısı Djoomart Otorbaev, Kazakistan Başbakan Yardımcısı Baklytzhan Sagintayev ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katıldığı ''Orta Asya ve Güney Kafkasya''ya yönelik vizyonlar paneliyle açıldı.

Panelde konuşan Yıldız, Türkiye'nin enerji politikaları ve bölge ülkeleri ile ortaklaşa yürütülen enerji projelerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Uluslararası ilişkilerden arındırılmayacak kadar büyük projelerin genel analizinin yapılması gerektiğini söyleyen Yıldız, ekonomilerin globalleştiğini, politikaların ulusallaştığını ve ülkelerin ulusallaşan politikalarını bir araya getirdiği kadar işbirliği yapabildiğini söyledi.

Türkiye'nin son yıllarda gerçekleştirdiği ekonomik kalkınmaya da değinen Taner Yıldız, son 10 yıl içerisinde gayri safi yurtdışı hasılasını üç katına, enerji sektörüyle ilgili yapılanmasını iki katına çıkarttığını bildirdi.

Türkiye'nin doğru işler yaptığı kadar güçlendiğini, birçok ülkeyle birçok projeyi geliştirme fırsatına sahip olduğunu belirten Yıldız, bölgenin, siyasi istikrarını sürdürebilen ülkelerle güçleneceğini ve enerjiyi barışın gerekçesi olarak kullandığı zaman ilerleyeceğini kaydetti.

Türkiye'nin Karadeniz'de Rusya Federasyonu ile Güney Akımı projesini, Azerbaycan'la TANAP'ı geliştirdiğini söyleyen Yıldız, siyasi yorumlardan uzak bir şekilde İran'la doğalgaz anlaşması yaptığını, yine Irak'la da petrol ve doğalgazla alakalı işbirliğini sürdürdüğünü kaydetti.

Suriye rejimini tasvip etmediklerini fakat ihtiyaçları halinde elektrik verdiklerini ifade eden Taner Yıldız, şunları kaydetti:

''Yine aynı şekilde Güney Kıbrıs Rum Kesimine de ihtiyaç duyduklarında elektrik veriyoruz. Bölgeye olan katkımızın sürdürülebilir siyasi istikrarla daha da arttığını görüyoruz. Türkiye, özellikle coğrafyasından kaynaklanan avantajları da kullanarak çok ciddi projeler geliştirmek için pozitif tutumunu devam ettirecek. Tüketim noktası Avrupa ile üretim noktası Asya arasında ciddi bir köprüyüz. Türkiye, hiçbir şekilde coğrafyasından kaynaklanan bu avantajları istismar etmeden bütün pozitif tutumu ile bölgenin kalkınmasına katkı vermeye devam edecek.

Türkiye, bu değişimi yaşarken 2023 ve 2030 hedeflerini son derece gerçekçi görüyor. Bir yandan yenilenebilir enerji kaynakları ile kendi ihtiyaçlarını karşılamaya gayret ederken diğer yandan petrol, doğalgaz ve kömür tedariklerine devam ediyor. Petrol ve doğalgaz sektörüne sahip olmayan Türkiye'den enerji sektörüne diğer sektörlerden finansman kayıyor. Ülkelerin, özellikle bölge ülkelerinin büyüme hedefleri o ülkenin geliştirdiği tasarruf miktarından daha büyük. İç sermayeden ziyade, uluslararası sermayenin gerekliliği bu açıdan önemlidir.

Uluslarararası sermaye her zaman olduğu gibi istikrarı sever. Zemini, hukuku sağlam ülkeleri sever. Türkiye bütün bu dengeleri dikkate alarak büyümesine devam ediyor.''

aa

Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,388 µs