En Sıcak Konular

Kerry: Geçmişi geçmişte bırakmak gerekir

8 Nisan 2013 09:29 tsi
Kerry: Geçmişi geçmişte bırakmak gerekir
"Tam bir çözüm için tazminatlar ve büyükelçilerin geri dönmesi konularının bir an önce kapatılması gerekiyor."

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla Çırağan Sarayı’ndaki basına kapalı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye ile İsrail arasında başlayan ilişkileri normalleştirme sürecini memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi.

Kerry, “Bu olayları olumlu buluyoruz ve tam normalleşmenin başlıca hedefinin geçmişi geçmişte bırakmak olduğunu düşünüyoruz. Tam bir çözüm için tazminatlar ve büyükelçilerin geri dönmesi konularının bir an önce kapatılması gerekiyor.” ifadesini kullandı. Öte yandan, Türkiye – İsrail çözümü için ABD’nin herhangi bir süre belirleme hakkı olmadığını söyleyen Kerry, sorunlar üzerinde Türk hükümetinin çalıştığını da sözlerine ekledi.

Davutoğlu ise normalleşme yolunda hâlihazırda aşamalı olarak adımların atıldığını belirtti. Dışişleri Bakanı, İsrail’in maddi tazminatına ihtiyaç duymadıklarını, ancak ortada işlenen bir suçun değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Tazminatların ödenmesinin ardından Gazze Şeridi’ne ambargonun kaldırılması ve tüm Filistin’de hayat şartlarının iyileştirilmesi sürecinin başlayacağını belirten Davutoğlu, “Bundan sonra atılacak adımların akıllıca olması çok önemli. Dışişleri Bakanı John Kerry ve Başkan Barack Obama Ortadoğu barış sürecini destekliyor. Çabaları, bölgede yeni bir psikolojik atmosfer yaratmaktadır.” dedi.

Türkiye’nin, bölgede Filistin ve İsrail olmak üzere iki eşit devletin olması gerektiği öngören ilkeli politikasına devam edeceğini söyleyen Davutoğlu, başlatılan barış sürecinin, sorunun çözümü için gerçek bir diplomatik projeye dönüşeceğinden umudunu dile getirdi.

Bu haber 782 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,332 µs