En Sıcak Konular

Mahkemenin kararı ülkeyi tehlikeye soktu

7 Nisan 2013 10:22 tsi
Mahkemenin kararı ülkeyi tehlikeye soktu Portekiz hükümeti, Anayasa Mahkemesi'nin 2013 yılı devlet bütçesindeki bazı kesintileri anayasaya aykırı bulup iptal kararı vermesine tepki gösterdi.

Başbakan Pedro Passos Coelho'nun çağrısıyla olağanüstü toplanan Bakanlar Kurulu sonrasında basına bilgi veren hükümet sözcüsü Luis Marques Guedes, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla aynı görüşte olmasalar da saygı gösterdiklerini ifade etti.

''Anayasa Mahkemesi'nin kararı ülkeyi tehlikeye soktu'' diyen Guedes, ''özellikle Portekiz'in ülke dışındaki inandırıcılığının zarar gördüğünü, mahkeme kararının olumsuz sonuçları olacağını'' kaydetti. Yaklaşık 3 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısında sonra Başbakan Coelho, Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva'dan acil görüşme talebinde bulunup, Cumhurbaşkanlığı konutuna gitti. Başbakan Coelho'nun, Cumhurbaşkanı Silva ile görüşmesinde, krizden çıkmak için çözüm önerilerini masaya yatıracağı belirtildi.

Öte yandan Portekiz'deki muhalefet partileri ise Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile mevcut iktidarın ''otoritesinin kalmadığını'' savunup, Başbakan Coelho'nun istifasını istedi.

Anayasa Mahkemesi, yürürlükteki 2013 yılı bütçesinde, kamu açığını düşürmek için alınan kamu çalışanlarının ve emeklilerin ikramiyelerinin kaldırılması ve işsizlik yardımında yüzde 6, bakıma muhtaç hastalara yapılan yardımda yüzde 5'lik kesinti yapılmasını eşitlik ilkesine aykırı olduğuna kanaat getirip, iptal kararı vermişti. Söz konusu iptallerden dolayı hükümetin 2013 yılı için öngördüğü yaklaşık 1 milyar 150 milyon avroluk tasarruf planı geçersiz oldu.

Portekiz'e kurtarma yardımı yapan AB ve IMF geçen ay yapılan görüşmeler sonrasında, ekonomide beklenen büyüme tahminlerinin halen olumsuz olmasından dolayı kamu açığını düşürme hedeflerini yumuşatmış, yüzde 4,5'tan yüzde 5,5'a çıkarmıştı. 

aa


Bu haber 925 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,721 µs