En Sıcak Konular

Silah bırakanlara af...

5 Nisan 2013 15:47 tsi
Silah bırakanlara af... "Silah bırakan insanın evine dönmesine fırsat verilmeli"

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay, PKK'nın sınır dışına çıkması yerine, yurt içinde silah bırakarak evine dönmesine fırsat verilmesi gerektiğini söyledi. Burkay, " Eğer vücudunuzun bir tarafından bir ur varsa onu vücudun başka tarafına taşımakla sorun çözülmez. PKK silahları burada bırakmalı. Bunun koşulları oluşturulmalı. Bu da daha ciddi adım atmayı gerektirir. Bu nedenle silah bırakan insanın evine dönmesine fırsat verilmeli." dedi. Burkay, Akil Adamları da sihirli değnek olarak görmediğine dikkati çekti.

HAK PAR Genel Başkanı Burkay, Mersin Suphi Öner Öğretmenevi'nde düzenlediği basın toplantısında Akil Adamlar konusunu çok gerekli olarak düşünmediğini ifade etti. "Akil Adamlar ne yapacak?" diye soran Burkay "Tabi yararları da olabilir. Tümüyle yararsızdır demiyorum. Ama bu onların ne yapacağına onlardan beklenene bağlı. Hükümet politikalarına destek için bir Akil Adamlar grubu oluşturmak acaba yeterli mi? Tabi bu silahları bıraktırmaya susturmaya yardımcı olacaksa akil adamlar olumlu olur. Hükümette zannediyorum seçimini ona göre yapmış, yani PKK'ya gidipte 'ya silahları bırakıyorsunuz ama ne elde ettiniz' diye onların kafasını karıştıracak olanları tercih etmemiş besbelli. Bu bakımdan hükümeti suçlayamayız. Ama bence Akil Adamlar asıl olarak bu Kürt sorunu nedir, nasıl çözülür hem Kürt tarafına PKK'ya hem de devlete, hükümete ve diğer Türk halkına meseleleri çözümü izlenecek yol konusunu anlatır da uzlaşma ortamı yaratırsa böyle bir işlev yaparsa iyi olur." şeklinde konuştu.

AKİL ADAMLAR OLUMLU ÇALIŞMA YAPARSA MEMNUN OLURUM

Bir takım aydınları, sanatçıları Akil Adam diye toplayıpda heyet oluşturmakla sorunun hemen çözülemeyeceğine dikkati çeken Burkay zaten herkesin kendi bildiğine, kendi anlayışına göre toplumu etkilemeye çalıştığını anlattı.

Bunu kiminin köşe yazısı yazarak kiminin televizyonda konuşarak kiminin de nutuk çekerek yaptığına işaret eden Burkay şöyle devam etti: "Yani herkes öteden beri kendince toplumu kendi görüşleri doğrultusunda yönlendirmeye çalışıyor. Bunları bir araya getirsek de farklı farklı sesler çıkacak. Çok farklı kesimden insanları bir araya getirirseniz. Bilemiyorum doğrusu bu konuda o kadar fazla net değilim. Akil Adamlar meselesini sihirli değnek gibi görmüyorum. Ama olumlu bir çalışma yaparlarsa da katkı sunarlarsa memnun olurum."

PKK SİLAHI ÜLKE İÇİNDE BIRAKMALI

Terör örgütü PKK'nın gerçekten silah bırakıp bırakmayacağı şeklindeki soruya ise Burkay, süreçten umutlu olduğunu kaydederek şunları söyledi: "PKK'nın 1993 ve 1999'da silahı bırakma girişimi oldu. Silahları bırakmadı ama ona da hazırdı o zamanki hükümet nedense buna yanaşmadı. Buna yol açmadı. Silahlı güçlerini sınır dışına 'çek' denildi. PKK o zaman çekti. Öcalan ne dedi ise yaptı 1999'da. 4-5 yıl hiç silah kullanmadı. Ama istenirse o dönemde silahları tamamen bırakabilirdi. Ama Avrupa'dan sınırın ötesinden gelen barış heyetleri alınıp içeri atıldı. Eğer silah bıraktırmak istiyorsanız bunun yolu yöntemi bu değil. Onun için diyorum PKK silah bırakacaksa ülke içinde bırakmalı. Sınır dışına çekmemeli." diye konuştu.

Sınır dışına çıkacak güçlerin orada kümeleşip yoğunlaşacağına dikkat çeken Burkay şunları söyledi:

"Eğer vücudunuzun bir tarafından bir ur varsa onu vücudun başka tarafına taşımakla olmaz bu iş. Onun için PKK silahları burada bırakmalı. Bunun koşulları oluşturulmalı. Bu da daha ciddi adım atmayı gerektirir. Silah bırakan insanın evine dönmesine fırsat verilmeli. Çözüm onu cezaevine koymak değil. İkincisi siyasal kanalları açmak. Daha önce hükümet sözcüleri, Başbakan da diyordu 'silahı bıraksınlar gelsinler serbestçe siyaset yapsınlar' o zaman bunu yapmak lazım. Başka yerlere gitmelerine gerek yok. Yapacakları şey silahları bırakıp evlerine dönmeleridir. Bunun için kısmi bir af çıkarılabilir."

(CİHAN)

Bu haber 920 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,767 µs