iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

Dirilebilir

5 Nisan 2013 12:47 tsi
Dirilebilir İkinci hayat mucize olur ama Filistin Devleti olmaz!.. iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Sadece İsrail-Türkiye ilişkileri-barış süreci devam etse de-değil, Ortadoğu’nun sorunlarını büyüten temel besinlerden birisi enerji ise, diğeri İsrail-Filistin açmazı.

ABD’nin özellikle Obama başkanlık döneminin ilk periyodunda bu konuda İsrail’e yaptığı baskı, daha doğrusu geleceğe yönelik bölgede uyandırdığı umut dalgası şimdilerde kıyıya vurmuş gözüküyor. Ancak gerçek böyle olmayabilir!

Arap Baharı sonucunda değişen ve etkilenen bölge coğrafyası içinde İsrail istisna değil. Bu değişim birçok kritik, ulusal güvenlikle alakalı konulurdan oluşuyor. Mısır ve Türkiye’nin yeni dönemdeki rolü bir süre öncesine kadar Tel Aviv’i yalnızlaştırıyordu.

Buna ABD yönetiminin soğukluğu eklenince, yetmezmiş gibi bölgedeki çatışmalar İsrail’in sınırlarına kadar dayanınca, birçok irili ufaklı örgüt her gün İsrail topraklarına füze gönderme potansiyeli barındırdığında, biraz zor olsa da İsrail’in güvenlik şuuru kendini yenilemek zorunda hissetmiş durumda.

Ortadoğu ve bitişik coğrafi alanlar düşünüldüğünde, yani büyük resim tam görüldüğünde, İsrail’in, “bir Filistin devletine duyacağı ihtiyaç” da anlaşılır! Bir Filistin devletinin kurulması bugün büyük güçler de dahil birçok ülke tarafından zaten destekleniyor ama Tel Aviv’in artık bu olasılığı “stratejik ihtiyaç” olarak benimsemesi önemli.

İşte Türkiye’ye hızla yanaşmasının gerekçelerinden biri de bu ve doğrusunu söylemek gerekirse hayli önemli bir nokta. Filistin devletine ihtiyaç duyulması, hele İsrail tarafından yeni bir söylem değil aslında.

Filistin liderleri içinde bunu zikredenler oldu ama cümlenin bu yapısıyla tutarlı olarak bunu söyleyen İsrail lideri Ariel Şaron’un ta kendisiydi. İslam dünyasının kendisine duyduğu “sevgi” düşünüldüğünde, “bitkisel hayattaki” yaşamına bu yolla “ikinci bir şans” verilmesi mucize olur ama Filistin Devleti’nin kurulması yönünde şu an pek fark edilmeyen gelişme, İsrail’in de elinin gittikçe mecbur hale gelmesi!

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,041 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,656 µs